Magyar gazdaság

Brüsszel nem csak a telekomadót vizsgálná

Az Európai Bizottság visszavonatná Magyarországgal a költségvetést évi 60 milliárd forinttal támogató, tavaly óta élő távközlési különadót. A szolgáltatók egyelőre hallgatnak, a kormány nem változtat. Brüsszel egyéb különadóink vizsgálatára is készül.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy törölje el a távközlési szolgáltatókra tavaly ősszel bevezetett ágazati különadót. Brüsszel szerint ugyanis az adóteher nem felel meg az unió távközlésre vonatkozó jogszabályainak. Az EU irányelvei szerint a távközlési szolgáltatók által fizetendő díjakból csak bizonyos igazgatási és szabályozási költségek fedezhetők.

„Magyarország esetében a bevétel egyenesen a kormány költségvetésébe jut, ami a bizottság álláspontja szerint nem felel meg a vonatkozó uniós szabályozásnak” – hangoztatta Jonathan Todd, a testület szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján. Kérdésre válaszolva hozzátette: véleményük szerint közvetlen adóról van szó.  Magyarország – olvasható a bizottság állásfoglalásában – azon kötelezettségének teljesítését is elmulasztotta, hogy az érdekelt felekkel megfelelő módon konzultáljon a távközlési szolgáltatókat sújtó terhek megváltoztatásáról.

Hasonló ügyben Brüsszel idén márciusban, amikor a Magyarország elleni eljárás is elindult, már az Európai Bíróság elé idézte Spanyolországot és Franciaországot. Magyarországnak két hónapon belül tájékoztatnia kell a bizottságot arról, hogyan kívánja az intézkedést összhangba hozni az uniós jogszabályokkal. Ha ezt elmulasztja, Brüsszel ezt az ügyet is az Európai Bíróság elé viszi.

Az eredetileg 2012-ig szóló, módosított formában további két évig kilátásba helyezett távközlési különadó a félmilliárd forintnál nagyobb éves bevételű cégekre vonatkozik, az 5 milliárd alattiak adóterhe 4, az efölöttieké 6,5 százalék. Ez a legnagyobb szolgáltató Magyar Telekom esetében 27 milliárd forintnyi többletkiadást, szektorszinten évi 60 milliárdot jelent a költségvetésnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Európai Bíróság telekomadó Brüsszel
Kapcsolódó cikkek