Magyar gazdaság

Engedélyezheti a kormány az online pókert!

Liberalizálják az internetes kártyajátékot és lóversenyfogadást, 20 százalékos adót vetnek ki – Online rendszerbe kötik a nyerőgépeket.

Teljesen újraszabná a szerencsejáték-törvényt Rogán Antalnak az adótörvények módosításához benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslata, amely hétfőn délelőtt került fel a parlament honlapjára. A javaslat félig-meddig liberalizálná az online szerencsejátékok piacát – ezen belül a kártyajátékokat és a lóversenyfogadást, a sportfogadást azonban nem – és 20 százalékos játékadót vetne ki rájuk. A nyerőgépeket pedig csak online rendszerbe kötve lehetne üzemeltetni 2012 december 31-től.

A javaslat szerint Magyarországon olyan gazdasági társaság szervezhet „távszerencsejátékot”, amely valamely EGT-állam területén rendelkezik székhellyel, és legalább 200 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik. Amennyiben nem rendelkezik az adott cég magyarországi székhellyel, akkor egy hazai székhellyel rendelkező képviselőt kell megbíznia, aki a hatóságok előtt eljárni jogosult.

A szervező köteles akkreditált testület által bevizsgált játékrendszert és üzleti rendszert alkalmaznia, amelyet az állami adóhatóság bármikor ellenőrizhet. A cégnek a szervereit EGT-államban kell tárolnia, de a szervezőknek a távszerencsejáték szolgáltatással kapcsolatos adatok elérhetőségét Magyarországon is biztosítaniuk kell. A távszerencsejátékok adója a tiszta játékbevétel 20 százaléka lenne a javaslat szerint.

A távszerencsejátékok liberalizálása mellett az engedély nélküli online szerencsejátékok elleni küzdelem hatékonyságát is javítaná a javaslat, az ezzel kapcsolatos bírságokat megemelné, akár 100 millió forintra, és határozottan megtiltaná az engedély nélküli játékok reklámozását, illetve az ilyen jellegű hirdetésekben való szereplést (sok ilyen oldalt hazai celebekkel népszerűsítenek).

Emellett engedély nélküli szerencsejáték szolgáltatást végző cégek nem támogathatnak médiaszolgáltatást, illetve műsort sem a jövőben. Továbbá a sajtószabadságról szóló 2010 CIV. törvényt úgy módosítanák, hogy engedély nélkül szervezett szerencsejátékot ismertető közleményt sem szabad médiatartalomban közzétenni.

A javaslat arra is kiterjed, hogy I. és II. kategóriába tartozó játékteremben a jövőben csak szerver alapú, online rendszerbe kötött pénznyerő automata üzemeltethető. Az átmenetre 2012 december 31-ig adna lehetőséget a javaslat. A szerver alapú játékgépekre 33 százalékos forgalom alapú játékadó vonatkozna. Németh Márk

szerencsejáték póker kormány EGT online engedélyez adó
Kapcsolódó cikkek