Magyar gazdaság

Simor: Különösen fájó a minimálbér-emelés

A legsúlyosabb gondnak a legtöbb szakérÕ továbbra is Magyarország relatíve magasabb sérülékenységét tartja – derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 49. Közgazdász VándorgyÛlésen.

A pécsi konferencián Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezetÕ államtitkár a büdzséhez kapcsolódó kiinduló számításokat máris optimistának nevezte, és felhívta a figyelmet: fel kell készülni, hogy a tervezettnél rosszabbul alakulnak a folyamatok. Ezzel szemben fenntarthatónak nevezte a számításokat Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, aki egy félmondatban az MNB elÕrejelzéseit az IMF-énél kevésbé megbízhatónak nevezte.

A jegybank korábban a kormány 1,5 százalékos 2012-es GDP-növekedési prognózisánál 0,5 százalékponttal alacsonyabb elÕrejelzést adott ki. Ebben ráadásul még nem vették figyelembe a devizahitelesek számára biztosított kedvezményes végtörlesztés fogyasztást csökkentÕ hatását – utalt rá Simor András, aki szintén részt vett az eseményen. Járai szavaira úgy reagált, hogy az tud jobban elÕre jelezni, aki ezt gyakran teszi, márpedig az IMF például évente csak egy prognózist ad ki. A jegybankelnök ezután bemutatta a nyárinál lényegesen borúlátóbb jövÕképét.

Különösen fájónak nevezte a kormány által végrehajtott jelentÕs minimálbér-emelést az MNB-elnök. Arra számít, hogy emiatt beáll egy bértorlódás, amely azt eredményezi, hogy emelni kell mindenkinek a bérét. Így megnÕ a részfoglalkoztatás, amelynek egy része viszont nem valódi növekedést jelent, az érintetteknek csak papíron csökken a munkaideje, de ledolgoztatják vele a különbséget is.

Simor amiatt fájlalja a kormány végtörlesztési javaslatát, mert a bankok mérlegében éppen arra lenne igény, hogy a rossz adósok kerüljenek ki, de pont a jobb minÕségÛ adósok fognak élni a kedvezményes végtörlesztéssel. Van egy árfolyamgyengítÕ hatás is, amely tovább rontja azoknak a helyzetét, akik nem tudnak a lehetÕséggel élni. Ezért is választotta – kisebb rosszként – az MNB azt a megoldást javasolja, hogy a devizatartalékokból lehetÕvé teszik az átváltást.

A csökkenÕ állami elosztás nagyon fontos, mert nagy az elvonás és az újraelosztás – emelte ki a jövÕ évi büdzsével kapcsolatos pozitívumokat Járai Zsigmond. Nagyon lassan fogjuk elérni a régiós szintet, de legalább jó irányba lépünk. Csökken az adósságállomány, nÕnek a tartalékok, igaz, hogy az idén rendkívül alacsony volt. Az adóelvonás nagyjából stabil lett. Bár vészforgatókönyv nincs, de pozitívum, hogy több szcenárióban készült a büdzsé – mondta el a volt jegybankelnök és pénzügyminiszter. A magas adók csapdájából továbbra sem sikerült kitörni, Szlovákiában még mindig jóval kevesebben vannak a legalsó jövedelmi osztályban – ismerte el Varga Mihály. A 16 százalékos szja-kulcsra történÕ átállás mindenképpen fehéríteni fog – vélekedik. Azt hozzátette: kilenc hónap után még nem lehet mérleget vonni az egykulcsos adórendszer sikerességérÕl.

vándorgyűlés végtölesztés Varga Bank közgazdász Simor költségvetés
Kapcsolódó cikkek