Magyar gazdaság

Szétverné a könyvvizsgáló óriásokat az EU

Az Európai Bizottság radikális új szabályok bevezetésével akarja megtörni a agy könyvvizsgáló szervezetek dominanciáját.

A Financial Times Deutschland (FTD) információi szerint a brüsszeli hatóság gyakorlatilag szétverné a globális piacot uraló cégeket. A négy piacvezetőnek, a Deloitte-nak, a PwC-nek, az Ernst and Youngnak és a KPMG-nek a jövőben megtiltanák, hogy vállalati tanácsadást is kínáljanak. Michel Barnier, az uniós belpiaci biztos az erre vonatkozó törvényjavaslatot akar novemberben előterjeszteni.

Az FTD szerint a tervek frontális támadást jelentenek a könyvvizsgálók üzleti modellje ellen. A vállalatok ugyanis évek óta alig mutatnak fel növekedést fő üzletágukban, itt folyamatosan csökkentik költségeiket, viszont virágzik a tanácsadási üzletág, ahol magasabb haszonkulcsokat lehet elérni. A nagy könyvvizsgáló mindegyik kínál vállalati tanácsadási szolgáltatást, betörve az olyan, nagy múltú tanácsadók területére, mint a Boston Consulting vagy a McKinsey.

Az EU több területen is szigorítással igyekszik letörni a "négy nagy" hatalmát. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben a tervek szerint legfeljebb kilenc évig dolgozhatnak egy cégek. Számos multinacionális cég ugyanis évtizedekig, vagy akár száz évig is dolgozik ugyanazzal az auditorral. Brüsszel emellett az 1 milliárdos vagy annál nagyobb mérlegű cégeknek előírná, hogy két vizsgáló céget alkalmazzanak, amelyek közül legalább az egyiknek nem a "nagy négyből" kell kikerülnie.

A könyvvizsgáló szakma élesen kritizálta a kiszivárgott terveket. A PwC és a Deloitte megfogalmazása szerint a szabályozás elfogadása "súlyos nem várt következményekkel járhat". A PwC hozzátette: nincs bizonyíték arra, hogy a közös auditálás és a rotációs rendszer növelné a vizsgálatok hatékonyságát és ezek az elképzelések amúgy sem kaptak támogatást a korábbi bizottsági konzultációkon – írja a GFS szakportál. A cég meglátása szerint az intézkedések elfogadása akadályozná a minőségi auditálását és csökkentené a könyvvizsgáló szakma vonzerejét is.

auditál Deloitte Ernst & Young könyvvizsgáló KPMG PwC EZ audit
Kapcsolódó cikkek