Magyar gazdaság

USA az EU-válságról: Nem tudunk tanácsot osztogatni Önöknek

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki megbeszélésén megjelent Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is, aki beismerte, országa nincs túl erős helyzetben ahhoz, hogy tanácsokat osztogasson.

Nem lesznek olyan összehangolt lépések a döntéshozók között, mint a válság 2009-es fázisa idején voltak, de az Egyesült Államoknak és Európának szorosan együtt kell működnie, hogy legyűrje az előtte álló gazdasági kihívásokat - mondta Timothy Geithner az uniós pénzügyminiszterek Lengyelországban, Wroclawban tartott pénteki tanácskozásán.

"Bár a problémáink más jellegűek, mint 2009-ben voltak és ez nem az a helyzet, hogy ugyanazokat a közös koordinációs lépéseket kövessük, mint két évvel ezelőtt, ettől még erős a nyomás arra nézve, hogy a fejlődő és a fejlett országok jobban együttműködjenek, ezért pontosan ezt próbáljuk tenni" - mondta Geithner.

"Nem is a szélesebb körű vita megosztottsága az, ami óriási károkat okoz kívülről nézve, hanem a jegybankok és a kormányzatok közötti konfliktus" - tette hozzá. "Az együttműködés elengedhetetlen a válság leküzdéséhez, a kormányoknak és a központi bankoknak együtt kell mérsékelniük a piacokon tapasztalható katasztrofális kockázatokat [...] egyúttal elkerülni az euróintézmények leépítéséről szóló vitát."

Geithner egyúttal azt is elismerte, hogy nincs éppen abban a helyzetben, hogy okos tanácsokat osztogasson. "Még mindig fennállnak kihívások az Egyesült Államokban, a (gazdaság)politikánk borzalmas, talán rosszabb, mint Európa sok részében. Úgyhogy nem vagyunk kifejezetten erős helyzetben ahhoz, hogy tanácsokat osztogassunk Önöknek" - nyilatkozta meglepő őszinteséggel a pénzügyminiszter, akinek már az európai csúcstalálkozón való feltűnése is eltér a korábbiakban megszokott protokolltól.

geithner megbeszélés Wroclaw pénzügyminiszter tanácskozás
Kapcsolódó cikkek