Magyar gazdaság

Munkaterhek: A vészharangot kongatja az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége( MGYOSZ) egyetért a kormány fő céljaival az államadósság csökkentés és a munka központi szerepének helyreállítása terén, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az eddigi gazdaságpolitikai lépések veszélyeztethetik a vállalkozások versenyképességét.

A banki különadó valamint a devizahitelek előtörlesztése hatványozottan érinti a vállalati szférát, hiszen a szűkülő banki források miatt romlanak a vállalatok hitelhez jutási lehetőségei, és jelentősen nőnek a hitelkamatok. Emellett a kis- és középvállalkozások számára kezelhetetlen, a nagyok számára is jelentős probléma a volatilis árfolyam – összegzi a problémákat az MGYOSZ.

A munkára rakódó terhek – a kormány eredeti programjával ellentétben –, ha minimálisan is, de nőnek, pedig az ilyen jellegű terhelés már ma is magas. Ez csökkentheti a vállalatok versenyképességét. A drasztikus minimálbér- és garantált bérminimum-emelés kigazdálkodhatatlan a vállalatok jelentős hányadának. A kis- és középvállalatok és számos szolgáltató cég esetében a szürkülés irányába hathat. Az érdekképviselet szerint leginkább a belföldi szolgáltató és feldolgozó munkahelyek megszűnését vonhatja maga után, és munkára váró százezreket távolít a lehetőségektől.

Az 5 százalékos béremelési elvárás indokolatlan és teljesíthetetlen a vállalkozások többségénél, többszöröse a termelékenység növekedési ütemének. Üdvözlendő, hogy az előzetesen napvilágot látott tervek alapján a kormány megosztaná a béremelés többletráfordításait a vállalkozásokkal, ez önmagában azonban sajnos nem elégséges a növekvő bérköltségek versenyképességben és foglalkoztatásban okozott kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására. A cafeteria rendszer eddig megismert átalakítási elképzelése megnehezíti a munkahelyi étkeztetést, és az eredeti célokkal szemben csökkenti az üdülési célokra fordított összeget is.

cafetéria bér Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége MGYOSZ minimálbér
Kapcsolódó cikkek