Magyar gazdaság

Telekomadó - Az NGM megmondja, miért téved az Európai Bizottság

Magyarország továbbra sem kívánja módosítani az ágazati különadóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar szabályozás teljes mértékben megfelel a közösségi jognak – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Az Európai Bizottság a telekommunikációs szektorra kivetett különadó miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A Bizottság szerint a távközlési szektorra kivetett különadó nem egyeztethető össze a közösségi joggal, mert az adóból származó bevételeket a kormány nem a távközlési szektor szabályozásának külön költségeire fordítja, hanem az a központi költségvetés bevételét képezi. Ennek megfelelően a Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében 2011. szeptember 29-én felszólította Magyarországot az adónem eltörlésére.

A Bizottság által hivatkozott irányelv a távközlési szektort érintő különadót illetően semmiféle kötelezettséget nem állapít meg, és mivel a közvetlen adózás tagállami hatáskör - nem is állapíthat meg – szögezi le a tárca.

Az NGM szerint a Bizottság érvelése azért is téves, hiszen ha a távközlési szektor szereplőit csak olyan terhelhetné, amely kizárólag a távközlési szektor szabályozásának költségét fedezhetné, akkor ezek a vállalkozások például semmiféle központi vagy helyi adóval nem lennének adóztathatóak. Ha a Bizottság érvelése helyes lenne, akkor a távközlési szektor társasági adót és helyi adót sem fizethetne. Ezért "Magyarország kész arra, hogy álláspontját egy esetleges – a Bizottság által indított – Európai Bíróság előtti eljárásban is megvédje" – zárul az NGM közleménye

távközlési különadó NGM telekomadó Nemzetgazdasági Minisztérium
Kapcsolódó cikkek