Magyar gazdaság

Kína inkább az utakat építené, csak kötvényeket ne?

A China Investment Corp. (CIC) igazgatója közölte: szívesen fektetne elhanyagolt amerikai és európai infrastrukturális projektekbe, például útépítésekbe. Elemzők szerint Peking ezzel is csökkenté dollár- és amerikai állampapír kitettségét.

A 2007-ban alapított állami vagyonkezelő szempontjából az igazgató, Lou Jiwei bejelentése komoly fordulatot jelezhet, hiszen a 410 milliárd dolláros alap eddig főleg csak kisebb tőzsdei cégekbe invesztált külföldön, elkerülve ezzel az esetleges politikai feszültségeket. Az AP által idézett közlemény szerint a CIC-nek nagy szüksége van további befektetésekre, a fontos területek: az energia, a vízművek, a közlekedés, a digitális technológia és a szemétfeldolgozás.

Számos elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a CIC bejelentése jelzi: Peking szeretné átcsoportosítani több mint 3 ezer milliárd dollár értékű devizatartalékát, hogy a befektetésekkel pozícionálja magát olyan időszakban, amikor minden nyugati kormánynak égető szüksége van beruházásra. A Citigroup elemzője, Minggao Shen egyébként úgy látja, a CIC befektetési terveinek fő hajtóereje a kereskedelmi érdek és nem a politikai szempontok, az alap vezetése stabil profitot szeretne elérni a volatilis deviza- és államkötvénypiac helyett.

kötvénypiac infrastrukturális devizapiac alap CIC
Kapcsolódó cikkek