Magyar gazdaság

A brit kormány bekeményített az EU-val szemben

Nagy-Britannia ellenszolgáltatásokhoz kötné hozzájárulását az új uniós szerződésben szereplő szigorúbb előírásokhoz, amelyekről hétfőn Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodott.

David Cameron brit miniszterelnök csak akkor járulna hozzá egy új EU-szerződéshez az euróövezet támogatására, ha az nincs összeütközésben Nagy-Britannia érdekeivel. Cameron kifejtette, ha az euróövezet országai igénybe akarják venni "az európai intézményeket" az euró megmentése érdekében, akkor ennek fejében egész sor biztosítékot kell nyújtaniuk Nagy-Britannia támogatásának megszerzéséért.

A legfontosabb brit érdek jelenleg az, hogy megszűntessék az euróövezet problémáját, ami "hűti a brit gazdaságot" - magyarázta Cameron. Ha a tagországok közösen akarnak fellépni, és ehhez az EU-szerződést akarják igénybe venni, akkor ő - Cameron - kitart az országa érdekei és védelme mellett. Ha pedig egy külön EU-szerződés jönne létre, akkor Nagy-Britannia részére meg kell adni a szükséges biztosítékokat.

David Cameron kijelentette: nem fogad el semmilyen olyan szerződéses változtatást, amelynek következtében az Egyesült Királyság hatalmának egy része Brüsszelhez kerülne. A brit kormány elkötelezett arra, hogy népszavazást tartson, ha ilyen hatalomtranszferálásról tárgyalnának. Mi több, a politikusok egy részének célja, hogy a jelenleg az EU kezében lévő döntési jogkörök egy részét visszahelyezzék a tagállamokhoz, igaz, a kormány már cáfolta, hogy tárgyalnának a jogkörök visszarendezéséről. A miniszterelnök kiemelte: szükség van az euróövezet integrációjának erősítésére, de a brit kormány nem fogadja el, hogy kizárják bármilyen szerződésmódosítással kapcsolatos tárgyalásból, amely az egész EU-t érinti.

A Guardian tudósítása szerint Kenneth Clarke igazságügyi miniszter és David Cameron egyetértenek abban, hogy a hétvégi EU csúcson mindent el kell követni a City pozíciójának megvédése érdekében. Clarke megfogalmazása szerint a kormány elfogad egy megfelelően kidolgozott pénzügyi adót, de nem tárgyal a tranzakciós adóról, amely

EU eu-szerződés szerződésmódosítás David Cameron brit
Kapcsolódó cikkek