Magyar gazdaság

EU-szerződés elutasítva: Egyre többen követik Magyarországot

Egyre több EU-s tagállam kér haladékot a paktum elfogadásához.

Az Európai Tanács frissített közleménye szerint Bulgária, Dánia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Svédország az ország parlamentje előtt vitatja meg a szerződés elfogadását.

Ezen országok állam, illetve kormányfői jeleztek annak a lehetőségét, hogy adott esetben a parlamentjükkel folytatott konzultációt követően reszt vesznek ebben a folyamatban – áll az Európai Tanács közleményében.

A Nomura fejlődő piaci elemzője, Peter Attard Montalto kommentárjában azt írja: Magyarországot a finanszírozási nehézségek belekényszerítik majd az EU-szerződés elfogadásába. Montalto meglátása szerint a ma hajnalban elfogadott uniós szerződés mindössze az év elején elfogadott EUR+ paktum továbbvitelének tekinthető, Bulgária, Dánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia már korábban jelezte, hogy elfogadja az ebben foglalt költségvetési megszorítási kívánalmakat. Svédország, az Egyesült Királyság, Csehország és Magyarország nem csatlakozott az előző paktumhoz, így – mint a Nomura elemzője írja – nehézséget okozott számukra a mai megállapodás elfogadása.

Orbán Viktor  kifejtette: az eurózóna tagállamai javasolták, hogy azok az országok is csatlakozzanak a megállapodáshoz, akik nem tagjai az övezetnek. Ez viszont érinti a szuverenitás kérdését, azaz Magyarország nemzeti önrendelkezésének kérdését. "Szigorúbb szabályokat jelent, vétójogot veszít el, aki csatlakozik és így tovább... És az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek ... döntést kell hozni ebben az kérdésben" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megjegyezte: Örül, hogy az eurózóna tagállamai megállapodtak abban, hogyan kezelik az övezet válságát. De a csatlakozás a zónán kívüli EU-tagok számára szuverenitási kérdés - ismételte meg.

 

EU-csúcs paktum EU
Kapcsolódó cikkek