Magyar gazdaság

Matolcsy: Orbán bízik bennem, nem mondok le

Január 10. körül kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, pénteken nem szakadtak meg az egyeztetések, mert el sem kezdődtek még - nyilatkozta a Hír TV Kontraszt című műsorában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Nem tudok kudarcról, lemondani nem szándékozom, a miniszterelnök úr bizalmát élvezem - jelezte Matolcsy György arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e valaha azon, hogy lemond. Elmondása szerint soha nem volt olyan periódus, amikor a miniszterelnöknek kellett rábeszélnie, hogy maradjon, és soha nem is lesz ilyen időszak – írja a Portfolio.

Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának. Annak van jelentősége, hogy egy óriási sikert értünk el a Bankszövetséggel és a tárgyalópartnereinkkel, hiszen nagyjából egymillió embert segítünk abban, hogy kikerüljön a devizahitel csapdájából - magyarázta a tárcavezető a múlt heti megállapodással kapcsolatban.

A kormány tagjai soha nem kommentálnak árfolyammozgást. Nem ez a feladatunk, az árfolyampolitika a nemzeti bank feladata - jelentette ki a miniszter, aki hozzátette: nincs sok jelentősége, hogy most magasabb forintárfolyammal számolja át a kormány a jövő évi költségvetést. Az árfolyamnak van plusz és mínusz hatása is a költségvetésre - mondta Matolcsy György, pedig a kormány épp a múlt héten ismerte el, hogy a magasabb euróárfolyam 100 milliárd forintos többletkiadást eredményez összességében.

Matolcsy György bár mostani interjúban nem tulajdonított nagy jelentőséget a forint gyengüléséből fakadó hatásnak, ám október végén pont a nemzetgazdasági miniszter árulta el, hogy a tartósan gyengébb forint miatt "az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest".

forint lemondás matoclsy
Kapcsolódó cikkek