Magyar gazdaság

Óriásit csapott Kína az amerikai autógyártókra

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államokból importált autókra 21,5 százalékig terjedő dömpingellenes vámot vet ki.

A pekingi tárca szerint a dömpingellenes vám már csütörtöktől hatályba lép és két évig marad érvényben. A vám mind az amerikai General Motors és a Chrysler autókonszernt, mind pedig azokat a külföldi gyártókat érinti, amelyek az Egyesült Államokban is termelnek és onnan a virágzó kínai autópiacra szállítanak.

A kereskedelmi minisztérium szerint a vám minden olyan, az Egyesült Államokban gyártott gépjárművet sújt, amelynek motorkapacitása 2,5 liternél nagyobb. Az Egyesült Államokban gyártott BMW-járművekre a jövőben plusz 2 százalékos vámot, a GM-járművekre pedig 8,9 százalékosat terhelnek. A Chrysler autókra 8,8 százalékos plusz vámot irányoznak elő. A pekingi kereskedelmi minisztérium azzal indokolja az intézkedést, hogy az Egyesült Államokban szubvencionálják a gyártást, és ezért a járművek nyomott áron kerülnek a kínai piacra. Ez pedig az autóipari ágazatnak Kinában "jelentős károkat" okozott.

A hír hatására a német autógyártók részvénykurzusa is csökkent: a BMW több mint négyszázalékos, a Volkswagen kereken 3,5 százalékos és a Daimler 2,5 százalékos kurzuscsökkenést szenvedett el. Semmit sem segített a BMW közlése, hogy a kínai üzletére kivetett büntetővámok hatása vélhetően "nem lényeges", a konkurens Daimler szóvivője pedig azt közölte: jelenleg vizsgálják, a konszernt hogyan érinti az intézkedés.

A BusinessWeeknek nyilatkozva Jürgen Pieper, a frankfurti Bankhaus Metzler elemzője leszögezte: az intézkedése jól jelzi, hogy Kína mindig kész arra, hogy politikai beavatkozzon a számára fontos piacokon. Namrita Chow, az IHS Automotive sanghaji szakértője szerint viszont a döntés elsősorban az amerikai kormányzattal folytatott szurkálódást szimbolizálja. A WTO legutóbb az amerikai félnek adott igazat, amikor leszögezte, hogy a kínai abroncsokra kivetetett 1,8 milliárd dollárnyi védővám jogos.

dömpingvám Volkswagen autó Chrysler
Kapcsolódó cikkek