Magyar gazdaság

„A tervezettség teljes hiánya látszik”

Kidolgozatlan a járási rendszer, az önkormányzati tulajdon állami átvételénél pedig a teljes a tervezetlenség – véli Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A gödöllői polgármester szerint évekbe telne átállni az új rendszerre.

– Elfogadták az új önkormányzati törvényt, kezdődhet az átállás az új szabályokra. Milyenek az első tapasztalatok?

– Több aggályos szabályozási elem is van. A megyéknél már folyamatban van több mint 700 önkormányzati tulajdon átadása az államnak, ebben a tervezettség teljes hiánya látszik. A települési önkormányzatoktól átkerülnek az iskolák, ötezer ember kinevezését, ötezer intézmény működtetését jelenti, hol van erre a profi szakmai apparátus? Hihetetlen konfliktusok várhatóak. Sok problémánk van azzal is, ahogy létrehoznák a járásokat. Megrajzolták a járások határait, de nem tudjuk, milyen feladataik lesznek. Az állam valószínűleg visszaveszi a feladatokat, amelyeket 1990-ben az önkormányzatoknak adott. Olyan munkákról van itt szó, mint egy okmányiroda működtetése, útlevél, jogosítvány, hatósági igazolványok kiadása. Kikkel fogja ezt az állam ellátni, hol, és miből? Sehol nincs leírva az sem, hogy ez mennyibe kerül. Hallottunk egy olyan számításról, hogy 20 milliárd forint lenne az átalakítás, már ebben az esetben is elbukna az eredeti cél, hogy költséghatékonyabb legyen a rendszer. Nem érthető az sem, hogyan méretezték a járásokat. A szobinak például 17 ezer lakosa lesz, a gödöllőinek 180 ezer. Nem nézték meg, hogyan lehet megközelíteni a járásközpontokat a többi településről. És nem tudjuk megmondani az önkormányzati dolgozóknak, alkalmazza-e őket a járás 2013-tól.

– Ha ilyen súlyos kritikáik vannak, miért nem jelzik ezt a parlamentben? Hetvenöt polgármester ül a kormánypárti padsorokban.

– Közös lobbi nincs, a polgármesterek a maguk városáért egyénileg tudnak lobbizni. Tiltakoznánk több lépés ellen, de a kormány olyan szinten degradálta az önkormányzati jogosítványokat, hogy az új törvényben gyakorlatilag azt mondták ki, hogy ha a miniszter úgy látja, akkor egyeztethetünk. Régen ez kötelező volt – hogy betartották-e, az persze más kérdés. Pedig ha a helyi társadalmi kontroll megszűnik, íróasztal-effektus jön létre, olyan ügyintézők fognak foglalkozni az emberekkel, akik a politikának akarnak elsősorban megfelelni, ellentétben az önkormányzatokkal, ahol a helyi társadalmi kontrollt biztosítanák. Mi találkozunk napi rendszerességgel a saját választóink problémáival. Ezután majd szalutálhatok választott emberként a fentről kinevezett járási kormánybiztosnak, mert ő fogja meghatározni, mi van a térségben?

További részletek a mai Világgazdaságban

Gémesi önkormányzat
Kapcsolódó cikkek