Magyar gazdaság

Az Európai Parlament a magyar uniós szavazati jog megvonására készül?

Az Európai Parlament olyan lépést fontolgat, amelynek értelmében megfosztanák Magyarországot egyes uniós szavazati jogaitól - írja a Financial Times (FT).

A brit üzleti lap szerint ez drámai eszkalációja lenne annak a széles körű vitának, amely Brüsszel és Budapest között bontakozott ki. A közép és a balközépnek tekinthető politikai csoportok, amelyek a parlamenti képviselők többségét teszik ki, ma már pártolják az úgynevezett 7.cikkely szerinti eljárás elindítását, tiltakozásul Orbán Viktor miniszterelnök kormányának átfogó reformjai ellen. Ezek állításuk szerint aláássák Magyarországon az alapvető európai értékeket.

Egy ilyen lépés az első alkalom lenne arra, hogy az EU kifejezetten hangot adott aggodalmának az egyik tagállamában észlelt emberi jogok kapcsán azóta, hogy "kiközösítette" Ausztriát 2000-ben, amikor hatalomra került Jörg Haider szélsőjobboldali pártja egy koalíció részeként.

Az FT utalt arra, hogy az Európai Parlamentnek felhatalmazása van annak követelésére, hogy az Európai Tanács, amely a tagállamokat képviseli, meghallgatásokat tartson annak eldöntésére, vajon Magyarország megszegte-e az európai normákat.

Noha a (tagállamok) kormányai valószínűleg nem jutnak egyöntetű megegyezésre, amire pedig szükség van Budapest elmarasztalására, még az eljárás első szakaszai  is hangsúlyos nyilvános megrovást jelentenének Orbán úr részére - írja a Financial Times.

Hugo Brady, a Centre for European Reform szakértője szerint nagyon valószínűtlen, hogy a tagállamok végül teljesítenék az Európai Parlamentnek azt a kérését, hogy büntessék meg Budapestet.

"A 7. cikkelyt egyfajta nukleáris opcióként alkották meg: olyan eszköz ez, amely a megfélemlítést szolgálja, de sohasem alkalmazták. A tagállamok különösen utálni fogják alkalmazni, mert attól tartanak, hogy később maguk is ugyanezen eljárás célpontjaivá válhatnak" – írja a lap.

Az FT szerint egyébként valószínűleg hetekbe, ha ugyan nem hónapokba telhet, az eljárás, amelynek eredményeként a parlament szavazna, hogy hivatalosan beindítsa-e a 7. cikkely szerinti eljárást. Ez alatt pedig bőséges idő állna Orbán Viktor rendelkezésére arra, hogy további biztosítékokat kínáljon fel arra, hogy ő az európai szabályok szerint cselekszik.

A vezető brit üzleti lap végül idézte Orbánnak azt a kijelentését, hogy "a baloldalról indult politikai offenzíváról van szó." A támadások ugyanazon politikusoktól, ugyanazon újságíróktól, ugyanazon értelmiségiektől származnak.

Financial Times Európai Parlament EP szavazati jog
Kapcsolódó cikkek