Magyar gazdaság

Kovács Zoltán: "Talán megrendült a bizalom, de nem veszett el"

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közölt interjút pénteki számában a Die Presse című osztrák napilap.

A konzervatív irányultságú lap a cikk címében kiemelte: az államtitkár cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy fennáll a magyar államcsőd veszélye. Kovács Zoltán bízik abban, hogy az IMF-tárgyalások márciusig lezárulnak. A parlament már február közepén módosíthatja az EU által kifogásolt törvényeket - írták az alcímben.

Kovács Zoltán a Die Pressének kijelentette, politikai vagy ideológiai véleményeket nem fogad el igazolásként a kormány arra, hogy tévedett, de ha egy jogi vitában bebizonyosodik, hogy nincs igaza, akkor kész leülni egyeztetni és megoldani a problémát. Példaként említette a médiatörvény módosítását.

A Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokról szólva kijelentette, vannak kérdések, amelyeket néhány napon belül meg lehet oldani. Ide tartoznak - mondta - a nemzeti bankkal kapcsolatosak, az alaptörvényre való eskütétel kivételével. Kovács szavai szerint gyorsan tisztázni lehet az adatvédelmi kérdést is. A jövő hétig megtörténhet a jogi érvek kölcsönös ismertetése. A parlament február 13-án vagy 14-én ül össze és meghozhatja a szükséges új döntéseket - jelentette ki.

A magyar gazdaságnak nem hitelre van szüksége az IMF-től, hanem a pénzügyi piacok volatilitása ellen védő biztonsági hálóra - mondta. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások minél előbb elkezdődnek. Mint mondta, bízik benne, hogy azok március végéig befejeződnek. Az államtitkár úgy vélekedett, a befektetők Magyarországgal szembeni bizalma "talán megrendült valamennyire, de nem veszett el". "A strukturális reformok sok kemény döntést igényeltek" - mondta. "Ha az ember konfliktusövezetben mozog, fel kell vállalnia a konfliktusokat. Ez történt az elmúlt másfél évben" - fogalmazott. Az új alkotmány hivatalba lépése után jelenleg a konszolidációs időszak a fontos - tette hozzá.

 

Kovács IMF reform államcsőd befektető bizalom
Kapcsolódó cikkek