Magyar gazdaság

NGM-államtitkár: Nem tragédia, ha nem állapodunk meg az IMF-fel

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a The Wall Street Journal-nek úgy nyilatkozott: a kormány jelenleg vizsgálja a hitelkerettel kapcsolatos lehetőségeket, de nem lenne tragédia, ha nem születne meg az EU-IMF készenléti hitelmegállapodás.

Pleschinger megfogalmazása szerint minden lehetséges verziót megvitatnak és az ország számára legmegfelelőbb megoldást választják majd. Az államtitkár a WSJ-nek azt állította , a hasznos lenne Magyarország számára, ugyanakkor az sem lenne tragédia, ha nem születne megállapodás.

A piac ezt kicsit máshogy látja, mi több, Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a lapnak azt mondta, a befektetők most már beárazták azt az eshetőséget, hogy nem születik hitelmegállapodás. A forint ma történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben és egyelőre nem látszik, hol állhat meg a zuhanás, de a tegnapi után ismét rekordot döntött a CDS felár is, amely az ország csődkockázatát jelzi. A fokozódó aggodalmat jelzi a 10,1-10,3 százalékos hozam is, amelyet a befektetők a tíz éves állampapírok megvásárlásáért kérnek és amely a szakértők szerint nem tartható az állam finanszírozása szempontjából.

A BruxInfo értesülései szerint a hiteldelegáció nem tér vissza Magyarország, amíg a korábban kifogásolt jegybanktörvényt nem módosítja a kormány. Az IMF megerősítette, hogy a jövő héten informális tárgyalások kezdődnek Washingtonban Fellegi Tamás vezetésével, de semmilyen nyilatkozatot nem tett a hivatalos tárgyalások esetleges megkezdéséről.

IMF tárgyalás hitel EZ CDS kötvényhozam Pleschinger
Kapcsolódó cikkek