Magyar gazdaság

Washington Post: Orbán kormánya már nem egy EU-demokráciához hasonlít

Miközben az Európai Unió Görögország és Olaszország adósságaival kapcsolatos problémákra fókuszál, egy potencionálisan mélyebb kihívás kezd fejlődni Közép-Európa egy nemzetében, Magyarországon. Az ország a volt szovjet blokk tagja, de most már a NATO és az EU tagja – írja a Washington Post szerkesztőségi cikkében.

Magyarország még mindig saját valutát használ, a forintot, és a fizetésképtelenség határán áll. A 10 éves államkötvények hozamszintje 10 százalékon áll, amely meghaladja a még fenntartható szintet.

Magyarországon azonban van egy másik probléma is: A jobboldali nacionalista kormányzat támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen. A kétharmados többséget felhasználva átnyomják a Parlamenten az új alkotmányt, és egy sor törtvényt: az egyházakról, a médiáról, az igazságszolgáltatásról, és a központi bankról szóló törvényt. Ez elsöprő hatáskört ad a kormányzatnak e területek felett.

Orbán Viktor kormánya most már nem egy Európai Uniós demokráciához hasonlít, hanem egy olyan autokratikus rezsimhez hasonlít, mint Oroszország és Fehéroroszország – írja a Washington Post.

270 bíró kénytelen volt nyugdíjba menni, és összesen 14 vallási felekezet kapott hivatalos elismerést. Ezzel a metodista egyház, több zsidó felekezet és az összes muszlim csoport elveszítette adómentes státuszát. A vezető ellenzéki rádió elveszítette engedélyét, amelyet az Orbán követői által irányított új médiahatóság vett el. A választási körzeteket is átrajzolták, mégpedig úgy, hogy a kormányzó Fidesz – aki a legutóbbi három választásból kettőt elveszített – mindhárom választást megnyerte volna, szögezi le a Washington Post.

Orbán Viktor figyelmen kívül hagyja a fokozódó európai és nyugati kormányok felőli kritikákat, véli a lap, emlékeztetve, hogy Obama kormányától is kapott kritikákat a magyar vezetés. Ezek megfogadása helyett decemberben átnyomtak több törvényt, amely korlátozza a jegybank függetlenségét, és elfogadták az egykulcsos adót, amelyet a következő kormányoknak nehéz lesz megváltoztatni.

A magyar kormány kétségbe esett a finanszírozási szükségletek miatt, az IMF és az Európai Bizottság azonban világossá tették, hogy nem segítenek, amíg nem volátoztatnak a vitatott törvényeken.

A törvények (igazságügyi, vallásai, média) nem egyeztethetők össze az alapvető emberi jogokkal és a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal. Ennek tolerálásával a közösség (EU) egy lényeges jellemzője sérülne, zárul a véleménycikk.

autokratikus rendszer Washington Post Orbán Viktor választás Magyarország médiatörvény EU
Kapcsolódó cikkek