Magyar gazdaság

Ivaschenko: Sok múlik most a kormányon

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyamatosan egyeztet a magyar kormány képviselőivel – mondta Iryna Ivaschenko a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén.

Az IMF magyarországi képviseletének vezetője kifejtette: a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban az IMF több javaslatot is nyilvánosságra hozott a január végi országjelentésében, sok minden múlik most a magyar kormányon. Az IMF misszióvezetője szerint a magyar gazdaság számára a növekedés jelenti a legnagyobb kihívást.

Hozzátette, hogy Magyarország rendre a térségbeli növekedési átlag alatt teljesít, a kivitel jelenti a növekedés egyetlen forrását, ráadásul a belső fogyasztás és a beruházás is gyenge. Emlékeztetett, hogy az IMF az idei évben 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít Magyarországon. Figyelmeztetett, hogy a szervezet ronthat ezen a prognózison.

Emellett Iryna Ivaschenko kihangsúlyozta azt is, hogy javítani kell Magyarország befektetői megítélésén, így lépések szükségesek a különadók kivonása, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának növelése, illetve a magánjogi szerződések szentségének biztosítása érdekében. A hazai monetáris politikát megfelelően óvatosnak nevezte.

„Az IMF segít”

Az IMF által a térségbeli államoknak nyújtott pénzügyi támogatás a szükséges átalakítások végrehajtását segíti – mondta az IMF miszszióvezetője. Iryna Ivaschenko szerint az IMF támogatásában részesült kelet-közép-európai államok előtt nem volt könnyű feladat, de a kiigazításokkal sikerült elkerülniük a fizetőeszközök jelentős leértékelését, az államcsődöket, a bankválságokat. Vélhetően nagyobb növekedést is értek el.


GDP IMF AmCham ivaschenko
Kapcsolódó cikkek