Magyar gazdaság

A multik ellen uszít és államosítást követel a bolgár törpepárt

Az Ataka nevű bolgár nacionalista párt azt veti az országban működő külföldi áramkonszernek szemére, hogy a nyereségüket külföldre viszik, ezért nyíltan követeli ezek államosítását - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint Wollen Sziderov, az Ataka vezére eközben jelentős bér- és nyugdíjemeléseket igér be. Szerinte a bolgároknak a jelenleginél akár négyszerte többet kellene keresniük. "Nem 35 év múlva, hanem most és azonnal" - idézett az osztrák lap a március elején bemutatott pártprogramból. A költségek finanszírozását mindenekelőtt a Bulgáriában működő külföldi áram- és távközlési cégek államosításából teremtené elő. 

Sziderov többek között az EVN osztrák áramkonszernt, és a Mobiltel Telekom-Austria leányvállalatot vádolja azzal, hogy az elszegényedő bolgár lakosság kárára milliárdos nyereségeket visz ki külföldre. "Ennek véget kell vetni. A lehető leggyorsabban fel kell bontani ezeket a kétségtelenül bűnöző cégekkel kötött szerződéseket "- fenyegetőzött. A bolgár nacionalisták azt állítják, hogy az áramhálózat 2004-ben történt privatizálása óta az államkassza több százmillió euróval lett szegényebb.

Ám a bolgár energiaszabályozó hatóság eddig nem tudott komoly jogszabálysértéseket megállapítani. Az NZIOM bolgár közleménykutató intézet szerint a bolgár nacionalisták pártja jelenleg mélyponton, mindössze 2 százalékon áll. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy az Ataka frakcióból több képviselő is kilépett, a bolgár kormány nincs már ráutalva a parlamentben a nacionalisták szavazataira. Kizártnak tűnik tehát, hogy a 2013-ban  tartandó választásokon visszakerüljenek a parlamentbe.

 

 

 

államosít Bulgária bolgár
Kapcsolódó cikkek