Magyar gazdaság

Kósa rendelőket mentesítene az építményadó alól

Újból mentesüljenek az építményadó alól az önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi intézmények – erről szóló törvényjavaslatot adott be a parlamentnek a fideszes Kósa Lajos.

 A változtatással a járó- vagy fekvőbeteg-ellátást, megelőző, szűrő-, diagnosztikai vizsgálatot, gyógyító célú vagy más egészségügyi beavatkozást, utókezelést, rehabilitációt végző egészségügyi intézményeknek az idén nem kellene helyi építményadót fizetniük. Ez a mentességük január elsejével szűnt meg.

A politikus – a tervezet indoklása szerint – ezzel azoknak a szolgáltatóknak kedvezne, amelyek saját tulajdonú épületben végzik a munkájukat. Ilyen lehet például az a háziorvos, aki általa megvásárolt rendelőben dolgozik, illetve a magánklinikák.

Az államosított kórházakat nem említi a tervezet: ez azért lehet érdekes, mert Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke a minap egy konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszprémi kórház igazgatójaként az önkormányzattól kapott egy levelet, mely szerint 60 milliós ingatlanadót kell befizetniük. Mint mondta, ezt továbbította az államnak mint fenntartónak, de azóta nem kapott választ.

ingatlanadó rendelő Kósa
Kapcsolódó cikkek