Magyar gazdaság

NGM: A távközlési különadó nem ütközik az uniós jogba

A magyar kormány sajnálattal ugyan, de tudomásul veszi, hogy a távközlési szektorra kivetett különadóra vonatkozó kötelezettségszegési eljárásban az indoklással ellátott véleményre 2011. november 29-én adott magyar választ, az abban foglalt jogi érveket az Európai Bizottság elutasította és úgy döntött, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé viszi – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A magyar kormány mindazonáltal meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. A magyar kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazati különadó nem csak a távközlési szektor szereplőit terheli, nem akadályozza a távközlési piacra való belépést – közölte az NGM.

„Célja a gazdasági válság körülményei között az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteher-viselésre képes adózók által az államháztartás egyensúlyának javítása. Olyan  amely – az adott helyzetre alkalmazandó uniós jogszabály rendelkezése hiányában – jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés” – vélekednek.

A magyar kormány bízik abban, hogy az Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani, zárul a közlemény.

távközlési különadó Európai Bizottság NGM
Kapcsolódó cikkek