Magyar gazdaság

17 millió új munkahely jönne létre Andor tervével

Az Európai Bizottság felveszi a harcot a rekord magasságú munkanélküliség ellen. Ezért Andor László, az EU szociális biztosa a héten átfogó foglalkoztatási csomagot akar előterjeszteni.

Ez segítséget nyújtana ahhoz, hogy 2020-ig szerte Európában több mint 17 millió új munkahely jöjjön létre. Ennek köszönhetően minden négy keresőképes korú polgár közül legalább három munkához jutna. A foglalkoztatási csomag tervezetében - amely a Süddeutsche Zeitung rendelkezésére áll – Andor a megreformálása és a pénzügyi támogatás mellett érvel. Az Európai Bizottság ezzel az előterjesztéssel reagál arra bírálatra, hogy a túl  szigorú takarékossági előírásokkal a növekedést és ezzel a munkahelyeket veszélyezteti.

Újabb munkahelyek létesítése céljából Andor teljes mértékben meg akarja nyittatni a nemzeti munkaerőpiacokat az EU országokból származó munkavállalók számára. Különösen a Romániából és Bulgáriából származó munkát keresőket kell majd egyenjogúként kezelni. Ugyanis a 27 ország közül még mindig kilenc megtagadja számukra a szabad bejutást a munkaerőpiacra, többek között Németországban. A Bizottság síkra száll a "megfelelő minimálbérek" bevezetéséért. Az EU állam- és kormányfői vélhetően a júniusban tartandó EU-csúcson foglalkoznak majd a javaslatokkal, de a munkaerőpiac és a szociálpolitika elvileg nemzeti körbe tartozik.

A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra, hogy idén januárban a Európában már rekordmagasságot, 10 százalékos szintet ért el, és a tendencia növekvő. Csak Luxemburgban, Máltán, Lengyelországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svédországban és Cipruson foglalkoztatnak több embert, mint a válság előtt.

 

munkanélküliség Andor minimálbér munkahely
Kapcsolódó cikkek