Magyar gazdaság

Mini adóháború Németország és Svájc között

Németország felháborodottan reagált arra a hírre, hogy Svájc letartóztatási parancsot adott ki Észak-Rajna-Vesztfáliából érkezett három adónyomozó ellen.

A svájci nyomozók azzal indokolták a letartóztatást, hogy a két adóellenőr 2010-ben részt vett egy német adócsalók adatait tartalmazó CD megvásárlásában, ezzel vétett a banktitok ellen és gazdasági kémkedés bűncselekményét is elkövette.

Joachim Poss, a német SPD frakció helyettes vezetője azt követelte a Die Welt című lapnak nyilatkozva, hogy Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter lépjen fel keményebben Svájccal szemben. A miniszternek félreérthetetlenül értésre kell adnia, hogy ő a német adójog érvényesítése érdekében száll síkra. "Eszerint Svájcnak fel kell adnia üzleti modelljét, amely a bűnözők védelmét szolgálja"  – fogalmazott a szocialista frakció vezetője.

Nils Schmid, Baden-Württemberg pénzügy- és gazdasági minisztere pedig a lapnak azt nyilatkozta, hogy a letartóztatási parancsok veszélyeztetik a Németország és Svájc között tervezett adóegyezmény megkötését. "Aki így jár el, annak számolnia kell azzal, hogy feljelentik a svájci bankokat adócsaláshoz nyújtott segítségnyújtásért" - hangoztatta.

Ugyanakkor Steffen Seibert, a kormány szóvivője leszögezte: a szövetségi kormánynak az a meggyőződése, hogy jó egyezményt tárgyaltak ki, amely tisztázza a Németország és Svájc között évtizedek óta nyitott kérdéseket. A megegyezés szerintük biztosítja, hogy a német adófizetésre kötelezetteket a jövőben azonosan kezeljék, függetlenül attól, hogy a vagyonuk Németországban van-e vagy pedig Svájcban.

Közben viszont Norbert Walter-Borjans, Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminisztere közölte, hogy a jövőben is folytatja a vagyonukat külföldre menekítő német adócsalók adatait tartalmazó dokumentumok vásárlását.

Németország Svájc adónyomozó adóügy adó
Kapcsolódó cikkek