Magyar gazdaság

Tovább romlik a magyar lakosság vagyoni helyzete

Nem változott az első negyedévben a Policy Agenda gazdasági fejlődés indexe (GFI) az előző negyedévhez képest, a szervezet szakértői szerint a háztartások pénzügyi viszonyai, a vállalkozói szféra gazdálkodása, illetve a magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzete alapján a várakozások mérsékelt optimizmust mutatnak.

A konjunktúra rövidtávú előrejelzését mutató index a múlt év utolsó negyedévében 1,04 volt, 0,3 ponttal alacsonyabb a harmadik negyedévi értékhez képest, ami a szervezet akkori közlése szerint a gazdaság lassulását jelzi a következő fél évben.

A szerdai közlemény szerint az első negyedévi változatlan index a magyar gazdaság elmúlt két évi jelentős lassulását követően még nem mutatja a fejlődés nagyon várt jeleit. Az indexben szereplő fontos gazdasági indikátorok többsége a következő negyedévekre változatlanul alacsony teljesítményt valószínűsít, bár a stagnálás akár a piac bizonyos optimizmusára is utalhat.

Az index értéke az elmúlt két évben a magyarországi gazdasági fejlődés hullámzását mutatta: 2010 második negyedévétől a gazdaság konjunkturális helyzete romlott, a GFI 0,16 és 0,23 ponttal mérséklődött, majd 2011 év elejétől enyhe, 0,25 és 0,24 pontos javulás után a második negyedévben ismét 0,13 ponttal esett. Ezt követően a negyedik negyedévben, egyértelműen a magyar gazdaság és pénzügyi helyzet iránti nemzetközi és belföldi bizalom csökkenésének következményeként, 0,32 ponttal csökkent.

2012 második negyedétől már feltételezhetően kevesebb nehézséggel kell megküzdenie a magyarországi pénzügyi szektornak. Az IMF hiteltárgyalások esetleges sikeres lezárása után csökkenhet az alapkamat és a magyar fizetőeszköz árfolyamának mozgása is kisebb lehet.

Az elemzés szerint a monetáris helyzetet jelző indikátorok közül az adósságszolgálat teljesítését az áru- és szolgáltatás folyamatosan csökkenő részben tudja ellensúlyozni. Az áfa-befizetések változatlanul gyengébbek a tervezettnél, nehezen teljesülnek, ami várhatóan a következő hónapokban sem változik.

A háztartások gazdálkodási folyamatai az elmúlt két évben folyamatosan romlottak, a mutató 2012 első negyedévében is alig változott, 0,1 ponttal csökken. Az elemzés szerint lassan ugyan, de tovább romlik a vagyoni helyzet: a reálkereset a 2011. második-harmadik negyedévében mért enyhe stagnálás majd visszaesés után az év végi kis javulást követően változatlan szintű. A fiatalok munkanélkülisége meghatározó mértékben magas, a 2010-es év során folyamatos növekedés után a 2011-es első háromnegyedévi lényegi stagnálás után újra emelkedik.


 

gazdasági fejlődés gfi Policy Agenda
Kapcsolódó cikkek