Magyar gazdaság

Hiába érvelt a jegybank, bizottsági igen az MNB-törvényre

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez múlt héten beadott törvénymódosító javaslatot. A testület egyúttal 18 igen és 4 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést.

A jegybanktörvényről Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke elmondta: a mostani törvénymódosítás kapcsán a jegybank továbbra is fenntartja azt az észrevételét, hogy az MNB elnökének véleményezési joga maradjon meg a monetáris tanács tagjai jelölésével kapcsolatban. 

Hozzátette: továbbra is úgy látják, hogy a harmadik alelnök esetleges kinevezése, illetve a monetáris tanács létszámának növelése sem szakmailag, sem költséghatékonyság szempontjából nem indokolt.
Hangsúlyozta ugyanakkor: a törvénymódosítás, ha elfogadják, teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket a nemzetközi szervezetek a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az EKB és az IMF részvételével zajlott ötoldalú egyeztetéseken megfogalmaztak.

Karvalits bizottság MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek