Magyar gazdaság

Bankbezárás, készpénz stop - Így lépjünk ki szépen az eurózónából

A Capital Economics szakértője, Roger Bootle nyerte el a 250 ezer fontos díjjal járó Wolfson gazdasági díjat pályázatával, amelynek témája: hogyan lépjen ki rendezett körülmények között az eurózónából egy vagy több állam.

Lord Simon Wolfson brit vállalkozó tavaly írta ki pályázatát egy gazdasági tanulmányra az eurózóna elhagyásának mikéntjéről. Négyszáz pályázat érkezett Wolfson felhívására, amely a Nobel-díj mellett a második legjelentősebb, pénzjutalommal járó díj a közgazdaságban. A pályázók arra keresték a választ, hogyan léphet ki egy állam a közös devizatérségből úgy, hogy ezzel a lehető legkevesebb kárt okozza az EU-nak.

A City egyik legjelentősebb gazdasági elemzőházának szakértője úgy véli, hogy az eurózóna elhagyása után az érintett állam saját valutája és az euró átváltási kurzusa paritáson lenne. A bankjegyek kinyomtatásáig szüneteltetnék a készpénzfizetést és a helyzet stabilizálódásáig bezárnák a bankokat. Ezzel Bootle meglátása szerint el lehet kerülni a betétek kimenekítését és a hiperinflációt - írja a Die Presse.

A kilépő ország szigorú takarékossági intézkedéseket és inflációs célt jelentene be és hat hónapig még engedélyeznék az euróban történő kifizetéseket is. A független szakértők által felügyelt terv részeként megtiltanák az inflációkövetést a bérek tekintetében, a jegybank pedig nagy mennyiségű államkötvényt vásárolna. A kilépő ország újratárgyalná adósságait és valószínűleg jelentős engedményeket érne el ezen a téren. Bootle felhívja a figyelmet arra, hogy az eurózóna elhagyását nem szabad széleskörű politikai vita tárgyává tenni, mert ez esetben a folyamat elhúzódna és a károk megnövekednének.

Derek Scott, a Wolfson díj zsűrijének vezetője, aki a Blair-kormány gazdasági tanácsadójaként is dolgozott, azzal indokolta a döntését, hogy szerinte az EU vezetőinek el kéne olvasniuk a tanulmányt, ez ugyanis hasznosabb, mint ha továbbra is működésképtelen megoldási javaslatokon dolgoznának.

 

kilép eurózóna euróövezet Capital Economics wolfson bootle
Kapcsolódó cikkek