Magyar gazdaság

Kezdődik a szezon, a zöld lesz a divatszín

A héten megkezdődik a gyorsjelentési szezon, amelytől emelkedő profitokat vár a piac. Budapesten, Prágában és Varsóban inflációs, Pekingben GDP-adatokat tesznek közzé, az USA-ból befut egy hangulatjelentés, a Bank of Japan pedig kamatdöntő ülést tart.

A KSH szerdán teszi közzé az májusi alakulásáról szóló jelentést. Az éves fogyasztóiár-emelkedés üteme áprilisban 5,3 százalék volt, az elemzők üveggömbje májusra 5,6 százalékot mutat – ez várhatóan megint EU-csúcs lesz, újabb érvet adva a szintén EU-csúcs alapkamat tartása mellett. (Szerdán az MNB közzéteszi a legutóbbi, július 10-i kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét is, amelyből kiderül, ki szorgalmazta az irányadó kamat csökkentését; a Monetáris Tanács végül a 7 százalékos ráta tartása mellett döntött.)

Szerdán számol be statisztikai hivatalunk a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának májusi alakulásáról is. Áprilisban a szállodákban folytatódott a vendégéjszakák számának élénkülése, ebben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, de az előző hónapok visszaesése után emelkedett az ötcsillagos szállodák forgalma is. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14 százalékkal nőtt.

A hét utolsó munkanapján a KSH közzéteszi a részletes májusi ipari adatsort. Az előzetes becslést már ismerjük, az áprilisi 3,1 százalékos éves visszaesés után a nyers adatok szerint májusban már csak 0,4 százalékkal csökkent a termelés volumene. A munkanaphatással kiigazított adatok ugyanakkor 1,9 százalékos éves növekedést mutatnak, ami – a 3,2 százalékos havi bővüléssel egyetemben – arra utalhat, hogy a fokozatos kapacitásbővítés eredményeként az év ötödik hónapjában a kecskeméti Mercedes-gyár már ellensúlyozni tudta a híradástechnikai-elektronikai ágazatok termelésének visszaesését.

Régiós inflációs adatok

A héten a cseh és a lengyel statisztikai hivatal is közzéteszi a májusi inflációs adatokat. A piac – csakúgy, mint Magyarországon – a fogyasztói árszint emelkedésére számít. Csehországban a konszenzus szerint az éves ráta az áprilisi 3,2 százalékról 3,4 százalékra, Lengyelországban 3,6 százalékról 4,1 százalékra emelkedik. (Prágában szerdán, Varsóban pénteken teszik közzé az adatokat.) A jegybanki célszint Csehországban 2 százalék, Lengyelországban 2,5 százalék, Magyarországon 3 százalék.

Nyugat-Európa: dübörög az ipar?

Az öreg kontinens boldogabbik felén a Barclays-ügy fejleményei és a hét eleji Ecofin-tanácskozás mellett a májusi iparitermelés-adatok érdemelnek kitüntetett figyelmet. Kedden Párizsból és Londonból érkezik jelentés: a francia ipar havi zsugorodásának üteme az elemzők szerint az áprilisi 1,5 százalékról 1,1 százalékra lassult, az Egyesült Királyságban viszont az 1,0 százalékos áprilisi (hó/hó) visszaesést 2,1 százalékos mínusz követte. (A német adatot már péntek óta ismerjük: az áprilisi mínusz 0,6 után májusban hó/hó alapon stagnált a termelés, ami a várakozásokat messze meghaladó 1,6 százalékos éves növekedéshez volt elég.)

Az Eurostat csütörtökön teszi közzé az európai ipari adatsort. Az eurózónában az elemzői várakozások szerint az áprilisi 2,3 százalékos éves visszaesés után 3,2 százalékkal nőtt a volumen.

Egyesült Államok: külkermérleg, hangulat

Az amerikai jelentések közül a szerdai külkermérleg-adtsort és a pénteki hangulatjelentést emelhetjük ki.

A világ legnagyobb gazdaságának külkereskedelmi mérlege áprilisban 48,4 milliárd dolláros hiányt mutatott. A májusi adatokat szerda délután ismerjük meg, az elemzők 50,6 milliárd dolláros deficitre számítanak.

A Reuters/University of Michigan fogyasztói hangulatindexe júniusban 73,2 volt; a pénteken esedékes júliusi érték a Bloomberg konszenzusa szerint 73,5 lesz.

Kína, Japán: pénteken jön a hét híre

A hét talán legfontosabb makroadata Pekingből fut be a hét utolsó munkanapján: a világ második legnagyobb gazdaságának második negyedéves teljesítményéről. A kínai gazdaság az első negyedévben mindössze 8,1 százalékkal bővült év/év alapon, ez 2009 eleje óta a leglassabb ütem; a második negyedévben folytatódik a lassulás, az elemzői várakozás 7,9 százalék. Az év második felében Kína újra lendületet vehet, de 2012 egészében a GDP-növekedés biztosan elmarad majd a tavalyi 9,1 százaléktól. A kormány 7,5-8 százalékos növekedést vár –a miniszterelnök hétfőn a lefelé mutató kockázatokra hívta fel a figyelmet –, a piaci elemzők véleményével nagyjából egybehangzóan.

A GDP-jelentéssel egy időben több júniusi makroadatot is közzétesznek, például az ipari termelés éves bővülésének üteméről (a májusi 9,6 százalék után a várakozás 9,8 százalék.)

Kedden júniusi külkereskedelmi adatok futnak be. Az éves növekedése az elemzők szerint ugyanannyi volt, mint májusban (12,7 százalék), az exportdinamika viszont 15,3 százalékról 9,9 százalékra mérséklődött.

Japánban (magyar idő szerint) csütörtök reggel hozzák nyilvánosságra a kétnapos kamatdöntő ülésen született döntéseket. Az alapkamat nyilván 0,1 százalék marad, de a piac nem erre, hanem arra figyel majd, milyen élénkítő csomagot jelent be a Bank of Japan.

Kezdődik a szezon

Az Alcoa hétfői gyorsjelentésével hivatalosan is megkezdődik a második negyedéves gyorsjelentési szezon. Igaz, az első héten az alumíniumgyártón kívül más nagy névvel nemigen találkozunk, de a türelem rózsát – jövő hétfőn mondjuk Citigroupot – terem…

Az első negyedéves eredmények a tőzsdei szakemberek szerint optimizmusra adhatnak okot. Az S&P 500-on jegyzett vállalatok 70 százaléka pozitív meglepetést okozott, az átlagprofit pedig a stagnálására számító elemzőkre rácáfolva több mint 6 százalékkal nőtt éves összevetésben. A második negyedévre a várakozás 9 százalékos növekedés.

GDP külkermérleg gyorsjelentések infláció
Kapcsolódó cikkek