Magyar gazdaság

Kínai adatok ütötték meg Ázsiát

Csalódást keltő külkereskedelmi adatok láttak napvilágot kedden a világ második legnagyobb gazdaságából, az ázsiai tőzsdeindexek dél felé vették az irányt.

A piac arra számított, hogy a májusi 12,7 százalékos éves bővüléshez hasonló ütemben nő majd júniusban is a kínai volumene, a 6,3 százalékos év/év adat így vaskos negatív meglepetést keltett.

Elmaradt a májusi ütemtől az mutatója is: az előző havi 15,3 százalékról 11,3 százalékra lassult az éves ütem júniusban – igaz, a Dow Jones 9 százalékos konszenzusát így is meghaladta.

Az import lassulása a kínai fogyasztás zsugorodására utal, ami kedvezőtlen hír – többek között – a nyers- és alapanyaggyártóknak. A második negyedéves GDP-adatokat pénteken teszik közzé Pekingben. A kínai gazdaság az első negyedévben mindössze 8,1 százalékkal bővült év/év alapon, ez 2009 eleje óta a leglassabb ütem; a második negyedévben folytatódik a lassulás, az elemzői várakozás 7,9 százalék, de lehet, hogy a keddi adatok fényében ez lefelé módosul.

Negyedik napja tart a lejtmenet

Az ázsiai tőzsdék kedden immár zsinórban negyedik esős napot zárják, a tokiói, a szöuli és a sanghaji börze vezető indexei egyaránt a piros tartományban jártak a keddi kereskedés végén.

Nem kizárt, hogy a kínai adatok által okozott csalódás határozza meg az európai tőzsdenyitást is. A hangulatot a spanyol mentőcsomag ügyében elért előrelépés javíthatja, de – az euró/dollár árfolyamot nézve – ez a hatás mérsékeltnek tűnik.

GDP kínai export kínai import
Kapcsolódó cikkek