Magyar gazdaság

Kőkemény feltételekkel jár a spanyol mentőhitel

Bár az euróövezeti miniszterek egyhangúlag jóváhagyták pénteken a spanyol bankokat mentő hitelcsomagot, cserébe Madridnak több területen is visszavonulót kellett fújnia, és a megszorításokat is folytatnia kell.

Több szempontból is vereséggel felérő feltételekkel kap hitelt az eurózónától Madrid a hispán pénzintézetek feltőkésítésére, derült ki az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup pénteki telefonos egyeztetésén jóváhagyott dokumentumból.

Egyrészt nem teljesült a spanyol kormány azon kérése, miszerint a kölcsönt ne az államon keresztül, hanem közvetlenül folyósítsa a bankoknak Brüsszel. A Eurogroup döntése szerint a a spanyol kormány felügyelete álló F.R.O.B. mentőalaphoz kerül majd, amely továbbítja azt a pénzintézeteknek.

Másrészt a dokumentum kimondja azt is, hogy Madridnak teljes garanciát kell vállalnia a kölcsön visszafizetésére. Bár részletekbe nem bocsátkozik, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter csütörtöki közlése szerint ez mind az ideiglenes (EFSF), mind az állandó mentőalapból (ESM) folyósítandó részre vonatkozik majd.

Mindez azt jelenti, hogy a maximum 100 milliárd eurós mentőhitel beleszámít a spanyol államadósságba, azaz tovább rontja az ország adóskockázati megítélését, és még feljebb hajthatja a már amúgy is rekordmagasságokban lévő spanyol állampapírhozamokat.

Madridnak emellett közvetve nem csak a bankszektor átalakítására, hanem az egész gazdaságra vonatkozó újabb reformokat és megszorításokat is véghez kell vinnie.

"A memorandum világossá teszi, hogy elvárjuk Spanyolországtól: tartsa be kötelezettségeit,  csökkentse fenntartható szintre költségvetési hiányát 2014-re, és hajtsa végre azokat a strukturális reformokat, amelyeket az Európai Tanács július 10-i ajánlásaiban megfogalmazott" – derül ki Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának az értekezlet után kiadott közleményéből.

A Eurogroup egyébként biztosra akart menni: a mostani ülésre egy nappal azután került sor, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök elfogadtatta a spanyol parlamenttel a még július elején bejelentetett 65 milliárd eurós megszorító csomagot. Ennek hatására egyébként újból tiltakozók lepték el az utcákat: nyolcvan városban több mint 300 ezren fejezték ki nemtetszésüket a történtekkel szemben.

Ami a bankmentő csomag részleteit illeti, a hitelt négy részben folyósítja majd az euróövezet, előbb az EFSF-ből, majd – amint megkezdi működését – az ESM-ből. Az első, 30 milliárd eurós részt már a program kezdetekor "félreteszi" az EFSF, hogy szükség esetén azonnal forráshoz juthassanak a pénzintézetek.

A maximális hitel 100 milliárd euró lehet, a pontos összeg az egyes bankok tőkeigényétől függ majd. Az erre vonatkozó vizsgálat már elkezdődött, és várhatóan szeptemberben zárul le.

A bankszektor átalakítása keretében Madridnak bele kellett egyeznie, hogy az életképtelennek bizonyuló pénzintézeteket engedi csődbe menni, a nem fizető hitelek kezelésére pedig egy úgynevezett rossz bankot hoz létre.

A tőkepiacokat mindenesetre a mostani bejelentéssel sem sikerült meggyőzni: a tízéves lejáratú spanyol államkötvények hozama péntek délután 7,27 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az ország euróövezeti tagságának kezdete óta.

Spanyolország mentőhitel bankok
Kapcsolódó cikkek