Magyar gazdaság

Menekül a tőke Spanyolországból

Csupán májusban 41,3 milliárd eurót vontak ki Spanyolországból - közölte a madridi központi bank. Ez az összeg több mint négyszer múlja felül a tavalyi év azonos időszakán mért tőkekivitelt.

Áprilisban a bankok és a befektetők 26,6 milliárd eurót, májusban 41,3 millió eurót vittek ki Spanyolországból. Ezzel az idei első öt hónapban a Spanyolországból kivont tőke összege 163 milliárd eurót ért el. Az összeg a spanyol éves gazdasági teljesítmény 16 százalékának felel meg. Mindenekelőtt a spanyol bankok helyezik el pénzüket inkább külföldön – jelenti a ORF.

Ám külföldi hitelintézetek és befektetők is csökkentették spanyolországi kötelezettségvállalásaikat. E mögött az  a félelem húzódik meg, hogy súlyos veszteséggel kell számolniuk  a kemény és a véget nem érő adósságválság miatt. Az, hogy a pénz hova folyt, nem világos, számos bank és magánbefektető azonban mindenekelőtt a latin-amerikai piacon fejt ki igen aktív tevékenységet.

A helyzet súlyosságát legutóbb Katalónia mutatta meg. A gazdaságilag legerősebb spanyol régió kormányzata ugyanis bejelentette, hogy nem tudja kifizetni az államilag támogatott időseket gondozó otthonok fenntartóinak, üzemeltetőinek képtelen a júliusra esedékes pénzt, amelynek összege médiajelentések szerint mintegy 400 millió euró.

Ugyanakkor megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait szerdán a Standard & Poor''s, közölve, hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési és szerkezeti reformelkötelezettségében. A nemzetközi hitelminősítő csoport szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú futamidejű spanyol szuverén kötelezettségek "BBB plusz", illetve a rövid lejáratú államadósság elsőrendű "A-2" osztályzatára vonatkozik. A hosszú távú besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Mint arról beszámoltunk , újabb több évtizedes csúcsra szökött Spanyolországban a júniusban az álláskeresők 24,8 százaléka nem tudott elhelyezkedni. A hispánoknál júniusban 24,8 százalékos volt a ráta, ami a májusi 24,7 százalékhoz képest enyhe, a tavaly júniusi 21,2 százalékhoz képest viszont nagy emelkedés, és a legmagasabb értéknek számít a vonatkozó spanyol statisztika kezdete, 1976 óta.

Elemzők szerint a rekordszintű spanyol munkanélküliség a sorozatos megszorításokra vezethető vissza, amely recesszióba taszítja a gazdaságot. A spanyol az elmúlt három negyedévben folyamatosan zsugorodott az előző negyedévhez képest, az idei második negyedévben például 0,4 százalékkal. A júliusban bejelentett újabb 65 milliárd eurós takarékossági csomag nyomán a gazdaság idén 1,5-1,8 százalékkal zuhanhat majd, ami a munkanélküliség további emelkedését eredményezheti.

tőke spanyol Spanyolország tőkekivonás
Kapcsolódó cikkek