Magyar gazdaság

Die Welt Magyarországról: A demokrácia a válság áldozata lehet

A Die Welt című német konzervatív lap 11 uniós tagország külügyminiszterének az integráció mélyítésére vonatkozó javaslatával kapcsolatban írt Magyarországról internetes kiadásában.

A Die Welt az internetes kiadásában Westerwelle büntetni akarja a demokrácia ellen vétkezőket címmel közölt cikket, amelyben a szerző, Stefanie Bolzen kifejtette: a német külügyminiszter "nagyobb hatalmat akar adni az EU-nak arra az esetre, ha kormányok megsértik az uniós alapértékeket, mint például Magyarországon vagy Romániában".

Hozzátette: "a demokrácia könnyen a válság áldozata lehet, amint azt nemcsak Románia, hanem Magyarország példája is megmutatta", ugyanakkor ha egy ország "bejutott az EU-klubba, akkor Brüsszel már nemigen tud büntetni". Ezért szorgalmazza Németország és az Európai Bizottság, hogy alakítsák ki a közbelépés új eszközeit.

Megjegyezte: Brüsszel az utóbbi hónapokban "Bukaresttel és Budapesttel szemben is" érvényesíteni tudta a szándékát, de "a folyamat fáradságos volt" és a bizottság végül "zsarolásra kényszerült", például nem fizetett ki "betervezett segélyhiteleket".

 

Budapest Magyarország EU Brüsszel demokrácia Die Welt
Kapcsolódó cikkek