Magyar gazdaság

Juncker üdvözölte az ESM-szerződés hatályba lépését

Nyilatkozatban üdvözölte Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke csütörtökön az európai stabilitási mechanizmusról (ESM) szóló szerződés hatályba lépését, ami annak nyomán vált lehetővé, hogy a nap folyamán Németország letétbe helyezte a szerződés ratifikációs okmányait.

A német ratifikáció sokáig kérdéses volt, mert véleményt kellett mondania róla a karlsruhei alkotmánybíróságnak. A német bírói testület döntése végül is lehetővé tette az ország csatlakozását a szerződéshez, amely az euróövezet fizetési nehézségekkel küzdő országainak pénzügyi megsegítésére nyújt intézményes lehetőséget.

Juncker jelezte, hogy a közeli napokban Észtország is ratifikálja az ESM-szerződést, és ezzel teljessé válik a 17 euróövezeti tagország részéről a megerősítési folyamat.

„Az ESM az európai tűzfal sarokköve, és integráns része azon átfogó stratégiánknak, hogy biztosítsuk az euróövezet stabilitását” - fogalmazott nyilatkozatában Juncker.

ESM stabilitási mechanizmus Juncker Alkotmánybíróság euróövezet
Kapcsolódó cikkek