Magyar gazdaság

Szennyvízcsatorna-hálózat épül Kadarkúton

Egymilliárd forintos beruházással szennyvízcsatorna-hálózat épül a Somogy megyei Kadarkúton. Az uniós támogatással megvalósuló környezetvédelmi, infrastrukturális fejlesztést csütörtökön ünnepélyes "alapcső elhelyezéssel" kezdték meg a somogyi városban.


A Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása elnevezésű projekt csaknem nettó egymilliárd forintból valósul meg. A beruházáshoz szükséges forrás 85 százalékát sikeres európai uniós pályázati támogatás biztosítja, míg a mintegy 150 millió forint összegű önerőt a város önkormányzata és az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezi.
     Karsai József polgármester (Fidesz-KDNP) az ünnepségen arról számolt be, hogy a szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésével teljes lesz a lakóingatlanok komfortfokozata, ugyanakkor a csatornázás a környezet védelmét szolgálja. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a város vonzerejét jelentősen megnöveli a vállalkozások számára az infrastruktúra fejlesztése.
    Szászfalvi László miniszteri biztos, KDNP-es országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar vidék megújulásának érdekében olyan lehetőséget kell biztosítani a településeknek, amelynek révén lehetővé válik felzárkózásuk.


    Ilyen a kadarkúti beruházás, amely egyaránt szolgálja a környezetet, az emberek életminőségét és a gazdaság fejlődését - tette hozzá.
    Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: az ország uniós csatlakozása idején a dél-dunántúli otthonoknak mindössze a fele rendelkezett korszerű szennyvízelvezetéssel.
    A jelenleg zajló projektek eredményeként 2015-re ez az arány 80 százalékos lesz, ám az további támogatásával 2020-ra elérhető a 100 százalékos csatornázottság is - tette hozzá.


    Kovács Tamás, a kivitelező konzorciumot vezető Szabadics Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során több mint 12 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna, valamint új szennyvíztisztító épül. A kivitelezőnek 16 hónap áll rendelkezésére az építési munkák elvégzésére. Az ingatlanok a 2014 februárjában kezdődő 6 hónapos próbaüzem alatt csatlakozhatnak rá a hálózatra.

 

MTI-->

Kadarkút csatorna fejlesztés
Kapcsolódó cikkek