Magyar gazdaság

Vlagyivosztok a figyelem középpontjában

Szibéria és Oroszország távol-keleti részének gazdasági és szociális fejlesztése az orosz kormány legfőbb feladatai közé tartozik - hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési szervezet (APEC) külügy- és kereskedelmi minisztereinek első ülése után.

Az APEC csúcsértekezlet szeptember 2-án kezdődött Vlagyivosztokban, ahol ez alkalommal számos nemzetközi fórumot tartanak, a fő esemény azonban az APEC térség állam- és kormányfőinek szeptember 8-9-re tervezett csúcstalálkozója lesz. Lavrov szerint érdek fűződik ahhoz, hogy maximálisan kihasználják Oroszország egyedülálló földrajzi, geopolitikai és gazdasági helyzetét, hiszen Szibéria és az orosz Távol-Kelet gazdasági és szociális fellendülése az orosz kormány kiemelt feladatai közé tartozik. Lavrov szerint erre a célra már megfelelő állami fejlesztési programok állnak rendelkezésre.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta azonban: nem arról van szó, hogy az orosz gazdaság Keletre orientálódna, hiszen "Oroszország a történelménél, földrajzi helyzeténél és történeténél fogva mind a Nyugat, mind a Kelet, a Dél és az Észak irányába tolódik." "Nem arról van szó tehát, hogy miközben az APEC-kel való kapcsolatainkat fejlesztjük, a többiekről elfeledkezünk, ami az európai és a dél-ázsiai partnereinkkez fűződő viszonyt illeti. Harmonikusan akarunk fejlődni és kihasználni a viszonylagos előnyeinket" – fogalmazott a külügyminiszter.

A RIA Novosztyi szerint az APEC-kel való együttműködés azért is életfontosságú Oroszország távol-keleti régiói számára, mert azok gazdaságilag elmaradottak, és rohamosan elnéptelenednek. Például a távol-keleti szövetségi körzet lakossága nyolc év alatt 6 százalékkal csökkent és 2010-ben 6,2 millió főre esett vissza. A csúcstól azt várják, hogy elhozza a régóta várt változást, legalábbis Vlagyivosztok részére. 

APEC szibéria távol-kelet Oroszország gazdaság
Kapcsolódó cikkek