Magyar gazdaság

A Fitch fenyegeti Nagy-Britanniát

A vártnál gyengébb idei gazdasági és költségvetési teljesítmény miatt erősödik a nyomás Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatán - közölte Londonban ismertetett keddi értékelésében a Fitch Ratings.

Nagy-Britannia az euróövezeten kívüli legnagyobb olyan gazdaság, amelyre a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyaránt az elit "AAA/Aaa" szuverén besorolást tartja érvényben.

A Fitch azonban - amely kedden megerősítette a Bank of Englandre, vagyis a brit jegybankra külön megállapított, de az országosztályzattal azonos, negatív kilátású "AAA" besorolást - ehhez fűzött elemzésében közölte, hogy Nagy-Britannia strukturális államháztartási hiányánál az "AAA" osztályzati sávon belül csak az Egyesült Államoké nagyobb.

Ráadásul a Fitch saját, felülvizsgált alapeseti becslése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája 2015-2016-ra megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, amely a cég besorolási kritériumai szerint a brit "AAA" osztályzat megőrzésével még összeegyeztethető adósságszint felső határa.
Mindezek alapján növekedett Nagy-Britannia leminősítésének valószínűsége - közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.

Nagy-Britannia adósminősítés Fitch
Kapcsolódó cikkek