Magyar gazdaság

A jósoltnál is nagyobb pusztítást okozott Sandy

Az első becsléseknél lényegesen nagyobb kárt okozhatott az Egyesült Államok keleti partján a Sandy hurrikán, amely így az amerikai történelem egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként kerül majd be a történelemkönyvekbe.

A legfrissebb becslések alapján mintegy ötvenmilliárd dolláros kárt hagyott maga után a Sandy hurrikán, amely helyi idő szerint hétfő éjjel söpört végig az Egyesült Államok keleti partvidékén. Összehasonlításul: a korábbi jóslatok „mindössze” húszmilliárd dollárról szóltak.

Az IHS Global Insight információs szolgálat kimutatása szerint az ötvenmilliárd dolláron belül húszmilliárd dollárt tesznek ki a közvetlen káresemények, harminc milliárd dollárnyi veszteség pedig közvetetten jelentkezik – ennyivel terhelte meg a vihar egyes vállalatok nyereségét. A katasztrófák okozta károk felmérésére specializálódott AIR Worldwide nevű cég ezzel párhuzamosan azt közölte, hogy csak a biztosított károk összege 7-15 milliárd dollárra rúg. 

A Spiegel szerint ezzel a Sandy az amerikai történelem egyik legnagyobb károkat okozó természeti katasztrófájává lépett elő. Az elmúlt évben  tomboló Irene hurrikán mintegy 16 milliárd dollárba került az amerikaiaknak, a 2005-ben garázdálkodó, 1800 áldozatot szedő Katrina pedig 108 milliárd dolláros pusztítást okozott.

A Capital Economics német lap által idézett közgazdásza, Paul Ashworth azt állítja, hogy a Sandy miatt 0,1-0,2 százalékkal kisebb lehet a az utolsó negyedévben. A vihart jelentősen megérzi például az amerikai kiskereskedelem, amely az utolsó hónapokban termeli ki az éves nyereségének mintegy negyven százalékát.

Hosszabb távon azonban a hurrikánnak valószínűleg nem lesz nagyobb negatív hatása a gazdasági növekedésre, állítják szakértők. Már csak azért sem, mert a rövid távon jelentkező károkat középtávon ellensúlyozzák azok a befektetések, amelyeket éppen ezek a káresemények tesznek szükségessé. Bár furcsán hangzik, de a japán gazdaság éppen ezért középtávon gyakorlatilag profitált a tavalyi cunami-katasztrófából.       

Ami a nem gazdasági vonatkozásokat illeti, a Sandy minimum 55 áldozatot követelt, és mintegy nyolcmillió ember maradt hosszabb időre áram nélkül. Az élet azonban lassan kezd visszatérni a régi kerékvágásba – New Yorkban például helyi idő szerint kedd este már ismét útnak indultak az első buszok. 

Sandy pusztítás
Kapcsolódó cikkek