Magyar gazdaság

Marc Faber: Elkerülhetetlen a drámai összeomlás

A világ egyik legbefolyásosabb, legtekintélyesebb befektető-közgazdásza elkerülhetetlennek tartja a nagy piaci és politikai összeomlást, de bekövetkeztének idejét a hamis statisztikákkal és más manipulációkkal operáló kormányok és jegybankok képesek akár alaposan is kitolni. Az alapblog.hu-nak adott interjújában megerősíti egyúttal azt a nézetét, hogy főként az amerikai, részben pedig most már az európai jegybank az, amelynek megalapozatlan, végtelennek tetsző pénznyomtatásai illetőleg kötvényvásárlásai szétrombolják a jelenlegi gazdasági-pénzügyi világrendszert.

„Kína gazdaságának lassulása kezd ténylegesen nagy problémákat okozni, a kialakulóban lévő és esetleg tartósodó konfliktusok egyes ázsiai országok között egyelőre beláthatatlan következményeket hordoznak magukban” – mondta az alapblog.hu-nak Marc Faber. Hozzátette, ázsiai szemszögből Európa bajai észlelhetetlenek. Persze van néhány olyan cég, amely valóban meghatározó mértékben függ az európai exporttól, de ez csupán egy kisebbség.

Kína pedig külön kezelendő. Aggasztó egyrészt maga a lassulás ütemének fokozódása, másrészt az e témához kapcsolódó óriási hazugságáradat – hangsúlyozta Marc Faber, aki olvas olyan nem hivatalos - de általam nagyra értékelt közgazdászok által készített - statisztikákat, miszerint a kínai gazdaság másfél százalékkal növekszik a valóságban.

„A legfrissebben publikált hivatalos adat arról szól, hogy Kína GDP-je az idén - a korábbi 8 százaléknál nagyobb ütem helyett – 7, 8 százalékkal bővül. Azon papírokból, amelyekbe beletekinthettem, az derül ki, hogy ennek csak a töredéke igaz: 1,5 százalékos a bővülés!” – mondta Marc Faber.

Véleménye szerint senki nem tudja a teljes igazságot. „Mivel azonban alaposan ismerem, és megbízhatónak tartom a tajvani, a koreai nyilvántartásokat, és azok feketén-fehéren mutatják, milyen brutálisan visszaesett Kínába irányuló exportjuk, egész Kínával kapcsolatos gazdasági tevékenységük, nos, egészen biztosak lehetünk benne, hogy hazugság a 7,8 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó pekingi hivatalos előrejelzés” – magyarázta.

Elkerülhetetlen az összeomlás

Egyre fékevesztettebben és ellenőrizetlenebbül zajlik a gazdaság valós állapotához nem kötődő pénznyomtatás Amerikában, Európában pedig az objektíve nagy bajhoz vezető központi kötvényvásárlási program – vélekedett a közgazdász.

Marc Faber szerint mindezzel álvalóságot teremtenek a gazdaság szereplői köré. „A legfőbb nehézség, a totális eladósodottság problémája nem hogy nem szűnik meg, hanem még súlyosbodik is, miáltal a bekövetkező robbanás, széthullás, összeomlás ereje még drámaiabb lesz. Elkerülhetetlen a bekövetkezés, a kérdés csak az, hogy mikor történik meg. Addig a Dow Jones index értéke akár százezer pontig is felszökhet...”

Marc Faber pénznyomtatás Európa USA összeomlás gazdaság
Kapcsolódó cikkek