Magyar gazdaság

Céges vevők tartják el az autópiacot

Októberben a személygépjármű piac 15 százalékkal bővült az elmúlt év októberéhez képest. Az első tíz hónap összesített adatai szerint 16 százalékkal több kocsit helyeztek forgalomba a bázisnál.

A fentiek alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) arra a következtetésre jutott, hogy év végéig a személyautó piac növekedése meghaladja a tíz százalékot.

Amint Erdélyi Péter, az MGE elnöke lapunkat tájékoztatta, az importőrök a tízhavi adatok alapján örömmel látják, hogy – a kisebb nagyobb hullámzások ellenére – a trend  a kilábolás felé mutat, bár a forgalomba helyezett mennyiség még mindig messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne.

A szakma legfőbb gondja ugyanis, hogy az új személyautó értékesítés mintegy 70 százaléka a céges vásárlás, így a számára fontos magánvásárlók továbbra sem jelentek meg a piacon. Ráadásul, mivel a céges gépjármű piac elsősorban Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert sokuk egy hét alatt sem tud eladni egy autót.

Pozitív változásra ugyanakkor nem számíthatunk rövid távon, hiszen amint az Országos Kereskedelmi Szövetség hétfői közleménye megállapítja, a kormány 2013-ra bejelentett, a költségvetés bevételeinek növelését célzó döntéseinek egy része adóemeléseket jelent. A tranzakciós illeték, a bankadó, az e-útdíj, a helyi adók rendjének megváltoztatása valamint a közműadó a vállalkozások költségeinek komoly növekedését okozza.  Mindezek együttes hatása pedig jelentős mértékben visszavetheti a céges autóvásárlásokat.

Az MGE ugyanakkor szükségesnek látja, hogy "kedvező, biztonságos" hitelkonstrukciók kerüljenek a piacra annak érdekében, hogy az értékesítés hosszú növekedésnek indulhasson. A kivéreztetésre panaszkodó bankok közelmúltban nyilvánosságra hozott helyzetértékelései alapján azonban erre nem mutatkozik sok remény.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy megfordult a trend a kis haszonjármű piacon. A forgalomba helyezések tízhavi összesítése ugyan még hat százalékos bővülést mutat, de októberben második hónapja csökkent a forgalom: ezúttal már 10 százalékkal. Ahogy a dolgok állnak, ebben a járműkategóriában az MGE is legfeljebb a tavalyi szint elérését tartja valószínűnek az év végéig.

A nagy haszonjármű piac a tavalyi jelentős növekedése októberben 28 visszaesést mutat, ami a piac telítődését jelzi csaknem két év folyamatos fejlődése után. Éves összehasonlításban ez a szegmens még mindig valamivel a tavalyi nagyon jó év felett teljesít, ennek ellenére íz idei év végére minimális éves visszaesés várható.

Erdélyi Péter MGE autópiac Országos Kereskedelmi Szövetség
Kapcsolódó cikkek