Magyar gazdaság

Fájni fog a harmadik Matolcsy-csomag is - De kinek?

A kormány ezen a héten véglegesítette az új magyar adórendszert – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A korábbi átmeneti adónemeket kivezeti az adózásból, a bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken, és kivezeti a különadókat, de a társasági adó három kulcsossá válik: 10 százalékos kedvezményes, 19 százalékos általános és 50 százalékos speciális kulcsot vezet be. Közlemény – írja azt NGM.

A kormány megerősítette, hogy 2013-ra tartja a 2,7 százalékos költségvetési hiánycélt. Az Európai Bizottság jövő évre adott pozitív előrejelzésében ugyan elismerte, hogy Magyarország képes lesz 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a 2004-es csatlakozás óta folyamatos túlzott deficiteljárás alól. Ennek érdekében a kormány Bizottság által adott 2,9 százalékos hiányt újabb intézkedésekkel biztonságosan 2,7 százalékra mérsékelte – közölte az NGM.

A kormány összesen 90 milliárd forint államháztartási egyenleget javító lépésről döntött, amiből 60 milliárd forint az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít, amely összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jövő évi növekedési előrejelzését.

A kormány döntött arról, hogy a 2013-as költségvetési évtől kezdve:

- Az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emeli, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalék közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

- Az közművezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

- Emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt.

- Emeli az on-line szerencsejáték adóbevételt további 10 milliárd forint értékben.

Az NGM azt írja, a kormány újabb döntéseiről jövő hét elején levélben tájékoztatja a Bizottságot és az Unió pénzügyminiszteri tanácsát.

Sejthető volt, hogy mit lép a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök október közepén Brüsszelben azt mondta, hogy nem elég az Európai Bizottságnak a két Matolcsy csomag. "Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki még akkor meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni.

"Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" – mondta Orbán. Hozzátéve azt is, szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".

Fájni fog a harmadik Matolcsy-csomag is

„A bejelentés nagyobb, mint amire szükség van a 2,7 százalékos jövő évi hiánycél eléréséhez, az intézkedések 0,3 százalékpontjával csökkentik a hiányt” – mondta Miró József.

A Mol esetében ez 10,5 százalékpontos adóemelkedést jelent, ami néhány milliárd forintnyi veszteséget okozhat a vállaltnak – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. stratégája. „A negatív hatása a Molra néhány száz forintos részvényenként” – hangsúlyozta Miró.

Az OTP esetében is néhány száz forintos negatív hatása van a csomagnak, mert úgy tűnik, hogy örökre meghosszabbításra került a bankadó – mondta Miró. Eredetileg azt volt az elképzelés, hogy lefeleződik 2014-től.

NGN megszorítás csomag
Kapcsolódó cikkek