Magyar gazdaság

Megmarad a szlovák tokaji - reagált a tárca

Elutasította az Európai Bizottság Magyarország keresetét a Tokaji ügyében. Az indoklás szerint a bizottsági regisztráció után nem lehet elvitatni a szlovák bejegyzést. A vidékfejlesztési tárca szerint a Törvényszék nem az érdemi kérdésben döntött, hanem eljárásjogi szempontokat vett figyelembe.

Elutasította az Európai Bíróság a „Vinohradnícka oblast’ Tokaj” megjelölésnek az E-Bacchus nyilvántartásba szlovákiai bejegyzésével szemben Magyarország által indított keresetet. E bejegyzés ugyanis nem támadható meg, hiszen arra automatikus módon kerül sor, azon oltalom alapján, amelyben e megjelölés az Európai Unióban már az e nyilvántartásba való bejegyzése előtt is részesült – áll a luxemburgi testület indoklásában.

A tokaji borvidék egy része Szlovákiában, egy része Magyarországon található. Szlovákia kérelmére a Bizottság a meghatározott termőhelyről származó minőségi boroknak az Hivatalos Lapjában 2006. február 17-én és 2007. május 10-én közzétett jegyzékeibe felvette a „Vinohradnícka oblast’ Tokaj” oltalom alatt álló eredetmegjelölést.

2009. július 31-én, egy nappal a borokra vonatkozó, oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések elektronikus nyilvántartásának (az ún. E-Bacchus nyilvántartás1) bevezetése előtt, közzétették az m.t. minőségi borok új jegyzékét. E jegyzék a korábbi jegyzékekben szereplő oltalom alatt álló eredetmegjelölésnek egy Szlovákia által kért módosítását tartalmazta. Ennek megfelelően ezen új jegyzékbe a „Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblast’” oltalom alatt álló eredetmegjelölés került bejegyzésre.

Az E-Bacchus nyilvántartás az m.t. minőségi borok korábban közzétett jegyzékei helyébe lépett. Az új jegyzék alapján az E-Bacchus nyilvántartásba a tokaji borvidék Szlovákiában található része tekintetében a „Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblast’” oltalom alatt álló eredetmegjelölés került bejegyzésre.


2009. november 30-án Szlovákia levelet intézett a Bizottsághoz, amelyben azt kérte, hogy a „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblas” oltalom alatt álló eredetmegjelölést az E-Bacchus nyilvántartásban a „Vinohradnícka oblas Tokaj” oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel váltsák fel. E tekintetben az említett tagállam közölte, hogy a „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblas” megjelölés tévedésből került felvételre az m.t. minőségi borok jegyzékébe, és hogy valójában azon nemzeti jogszabályaiban, amelyek alapján a jegyzékbe való bejegyzésre sor került, a „Vinohradnícka oblas Tokaj” megjelölés szerepelt.


A Bizottság, miután meggyőződött arról, hogy az E-Bacchus nyilvántartás bevezetése napján a kérdéses szlovák jogszabályban valóban a „Vinohradnícka oblas Tokaj” megjelölés szerepelt, Szlovákia kérelmének megfelelően módosította az említett nyilvántartásban szereplő adatokat.
Magyarország ugyanakkor e módosítást kifogásolta, a borokra vonatkozó, 2009. június 30-án elfogadott (és 2009. szeptember 1-jén hatályba lépett) azon új szlovák jogszabályra való hivatkozással, amelyben a „Tokajská vinohradnícka oblast’” kifejezés szerepelt. Magyarország így a Törvényszékhez fordult, és azt kérte, hogy az semmisítse meg a Bizottság által az E-Bacchus nyilvántartásba bevezetett, Szlovákia tekintetében szereplő, „Vinohradnícka oblas Tokaj” oltalom alatt álló eredetmegjelölés bejegyzését.


Ítéletében a Törvényszék először is megállapítja, hogy az E-Bacchus nyilvántartás bevezetése előtt hatályos uniós jogszabályok alapján már oltalom alatt álló bormegnevezések, az ezen nyilvántartás bevezetése óta hatályba lépett jogszabályok alapján automatikusan oltalmat élveznek. Így ez utóbbi nyilvántartás bevezetése nem változtatott e bornevek oltalmának jellegén, és így ezen oltalom egyáltalán nem függ a nyilvántartásba való bejegyzéstől.

VM: a Bíróság nem az érdemi kérdésben döntött

Álláspontunk szerint a Törvényszék nem a Tokaj eredetmegjelölés körüli vita érdemi kérdésében döntött, hanem eljárásjogi szempontok figyelembe vételével hozta meg döntését – közölte lapunkkal a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tárca emlékeztetett: a perben egy Magyarország számára kedvező ítélet egyébként azt jelentette volna, hogy az Európai Bizottságnak meg kellett volna változtatnia a Szlovák Köztársaság részére tett E-Bacchus bejegyzést „vinohradnícka oblas Tokaj”-ról „Tokajská/Tokajské/Tokajskỳ vinohradnícka oblas”-ra. A Törvényszék ítélete értelmében  szlovák termelők – az eddigi gyakorlatának megfelelően – továbbra is a „vinohradnícka oblas Tokaj” eredetmegjelölést használhatják. Az ítélet semmilyen formában nem érinti a tokaji borok magyarországi névhasználatát.

Magyarország tanulmányozza az ítéletet, és a későbbiekben dönt az esetleges további lépésekről – tette hozzá a VM.

 

Világgazdaság Online - Európai Bíróság-->

Európai Bíróság Tokaji
Kapcsolódó cikkek