Magyar gazdaság

"A kormány célja a kutatói életpálya vonzóvá tétele"

A kormány célja a kutatói életpálya vonzóvá tétele - mondta Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke a Nemzeti Kiválóság Program régiós projektnyitó rendezvényén szerdán Tatabányán.

A programot gondozó Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (a korábbi Wekerle Sándor Alapkezelő)három éven át 5,5 milliárd forintot fordíthat a kimagasló kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység, valamint a természettudományi oktatás ösztönzésére. Ezzel bővülnek a kutatói szféra munkaerő-piaci lehetőségei, a projekt segíti a tudás itthon maradását, és a várakozások szerint hazacsábítja a külföldön dolgozók magyarokat - hangsúlyozta az elnök.

Ismertetése szerint a pályázatokat elektronikus felületen kell benyújtani, és azokat az adott tudományterületeken jártas szakértők bírálják el. A támogatottak kiválasztásáról és az ösztöndíjak odaítéléséről a Magyary Zoltán-kuratórium dönt.

A közép-magyarországi régióban 50-50 hallgatót és oktató-kutatót támogathatnak, míg a másik hat régióban összesen 500 hallgató és 300 oktató-kutató pályázatát támogatja a projekt, az ösztöndíj összege havi 200 ezertől 350 ezer forintig terjedhet.

Bencsik János (Fidesz) , Tatabánya országgyűlési képviselője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy válság idején azok a közösségek képesek úrrá lenni a problémákon, amelyeknek világos a céljaik, megvan a végrehajtásukhoz szükséges tudásuk, illetve az a képességük, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodhassanak.

Azt mondta: fontos, hogy legyenek kiválók és még kiválóbbak. A képességeket készségszintre kell fejleszteni, az elsajátított tudást pedig vissza kell adni a közösségnek. Ha ezt a társadalom érintett tagjai megteszik, ha elsajátították a tudást, és azt a nemzet boldogulására kamatoztatják, akkor lesz nemzeti kiválóság.

 

kutató
Kapcsolódó cikkek