A dráguló élelmiszerárak felhajtják a kínai inflációt
Az emelkedés nagyjából egybevág a piaci, 2,3 százalékos prognózissal. A kínai statisztikusok a növekedést főleg annak tulajdonították, hogy áprilisban szokatlan mértékben drágultak Kínában a zöldségfélék, miközben a hideg időjárás és a kevés eső gátolta a felhozatalt.
Áprilisban az élelmiszerárak - amelyek súlya a fogyasztói árindexben közel egyharmad - 4 százalékkal nőttek, a zöldségfélék pedig 5,9 százalékkal drágultak.
Kína arra törekszik, hogy az idei fogyasztói inflációt 3,5 százalék körüli szinten tartsa. Kína pénzpolitikájára az adatok vélhetően nem gyakorolnak hatást - vélik szakértők. "A gazdaság gyengülése továbbra is gyenge" - hangoztatta Zhao Mao, az ANZ szakértője. A GDP ugyanis az első negyedben 7,7 százalékkal nőtt, a vártnál lassabb ütemben.
