Magyar gazdaság

Megváltozott a múlt: Már tavaly kikerültünk a recesszióból

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 0,9 százalékkal esett a GDP nyers adatok alapján az előző év azonos időszakához képest az első negyedben, miközben elemzők 1,2 százalékos zsugorodást prognosztizáltak. Szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva azonban csak 0,3 százalékkal esett vissza a GDP. Negyedéves alapon 0,7 százalékkal nőtt a GDP. A KSH friss adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben már láthattunk egy nullás negyedévet, így a technikai recessziónak már akkor vége lehetett.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013 első negyedévében 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok arra számítottak, hogy a GDP 1,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest az idei első negyedévben.

"A mezőgazdaság és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta" - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított éves index az idei első negyedévben 0,3 százalékos csökkenést mutatott, ami jóval alacsonyabb a kiigazítás nélküli, 0,9 százalékos visszaesésnél.

„A fogyasztás feltehetően stabilizálódott, a nettó export hozzájárulása javulhatott a tavalyi utolsó negyedévhez képest, egyes adatok a készletek pozitív alakulására utalnak, míg az építőipar teljesítménye a beruházások kedvezőbb alakulását tükrözhetik” – értékelte az adatokat Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva az idei első negyedben 0,7 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta, a negyedéves növekedést döntően bázishatások okozták.

A jelenlegi adatok szerint a tavalyi harmadik negyedévben már kikerültünk a technikai recesszióból, hiszen a KSH módosította az utóbbi negyedévek adatait. 2012 harmadik negyedévében stagnált a gazdaság negyedéves alapon, miközben korábban 0,4 százalékos visszaesést mért a KSH.

A tavalyi első negyedévben a korábban mértnél (-1 százalék) nagyobb, 1,4 százalékos volt a visszaesés szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva negyedéves alapon, viszont a negyedik negyedévinél (-0,9 százalék) kisebb, 0,4 százalékos volt a zsugorodás mértéke.

A szezonálisan igazított negyedéves számok azonban bizonytalanok, és a további beérkező információk - és a frissebb GDP-adatok - módosíthatják a számokat.

A tavalyi év egészében a felülvizsgálat szerint 1,8 százalékos lett a GDP visszaesése szezonálisan kiigazítva a korábbi 1,7 százalékos mért visszaeséssel szemben.

Negyedéves alapon 0,7 százalékkal nőtt a GDP. A KSH friss adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben már láthattunk egy nullás negyedévet, így a technikai recessziónak már akkor vége lehetett.Világgazdaság Online-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek