Magyar gazdaság

Adóparadicsomok helyett Szíria lett a G8 központi témája

Nagy különbségek vannak Szíriáról Nagy-Britannia és Oroszország álláspontjai között, sőt még annak megítélésében is, hogy kit terhel a felelősség a vérontásért – közölte a brit kormányfő, miután a G8 csúcson tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A hét legfejlettebb államot és Oroszországot tömörítő klub találkozóján a fő téma az adóelkerülés, lett volna az észak-írországi Enniskillenben. Cameron a találkozó előtt megállapodott az adóparadicsomknak tartott brit tengerentúli területekkel és koronafüggőségekkel, hogy aláírják a nemzetközi transzparenciát szolgáló protokollt.

A legfajsúlyosabb kérdés azonban a szíriai helyzet volt. Erről a brit külügyminiszter azt nyilatkozta: a válságnak csak politikai megoldása jöhet szóba, mivel ha bármelyik fél győzelme esetén összeomolhat a szíriai állam. William Hague szerint a politikai megoldás érdekében az ellenzéki csoportokat különböző módokon – London a fegyverszállítást is mérlegeli – kell támogatni.

"Aligha támogathatók olyanok, akik megölt ellenségeik belső szerveiből esznek, és ezt még filmre is veszik” – utalt Putyin arra a felvételre, amelyen állítólag egy ellenzéki fegyveres egy megölt kormánykatona szívét eszi. Egyértelművé tette: továbbra is elutasítja a fegyverszállításokat az ellenzéknek, de fenntartja a jogot arra, hogy fegyvert szállítson a szíriai vezetésnek.

Putyin Barack Obama amerikai elnökkel is tárgyalt, aki nemrég fegyverszállítmányokat helyezett kilátásba az ellenzéknek. A mélyponton lévő orosz–amerikai kapcsolatokat javíthatja, hogy a két államfő kétoldalú egyezménycsomagokat is aláírhat, például a „forró vonalat” létesítenek Oroszország és az Egyesült Államok között a számítástechnikai térben történő incidensek esetére.

Lehallgatások

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata a húsz vezető gazdasági hatalom (G20) két, 2009-es magas rangú londoni értekezletén is lehallgatta a résztvevők elektronikus és telefonos adatforgalmát – közölte a The Guardian.

A brit napilap értesülése is attól a volt CIA-alkalmazottól, Edward Snowdentől származik, aki információkat szivárogtatott ki az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről. Megkísérelték Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök telefonbeszélgetéseinek lehallgatását is.

A brit napilap értesülése is attól a volt CIA-alkalmazottól, Edward Snowdentől származik, aki információkat szivárogtatott ki az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről. Megkísérelték Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök telefonbeszélgetéseinek lehallgatását is. -->

G8
Kapcsolódó cikkek