Magyar gazdaság

Mélyponton a magyar csődkockázat

A forint jelentős erősödését követve idei eddigi mélypontjára süllyedt csütörtökön Londonban a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai válság enyhítésének szándékára utaló nyilatkozatokat tett.

A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport szakelemzői az MTI-nek elmondták, hogy a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 192 bázispont környékén mozgott.

Az elmúlt egy évben a magyar szuverén devizakötvények CDS-árfolyama még nem járt 200 bázispont alatt. A magyar CDS-kontraktusok a tavalyi évet 257,25 bázisponton zárták az egy negyedévvel korábbi 277,33 bázispontos zárószint után. A tavalyi második negyedév végén 317,44 bázispont volt az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt CDS-középárfolyam Londonban.

csődkockázat CDS
Kapcsolódó cikkek