Magyar gazdaság

Frakció nélkül maradtak az európai szélsőjobboldali pártok

Nem sikerült szélsőjobboldali frakciót alakítania az Európai Parlamentben Marine Le Pennek és Geert Wildersnek. A francia Nemzeti Front (FN) és a holland Szabadság Párt (PVV) vezetője a tegnapi határidőre nem tudta teljesíteni az EP-frakció megalakításához szükséges kritériumokat, vagyis nem tudott maga mellé állítani legalább hét tagországból képviselőket.

Le Penék vetették el a szövetséget például a lengyel KNP-vel és a magyar Jobbikkal, a két szervezet már túlságosan szélsőséges volt a számukra. A tervezett szövetséghez csatlakozott volna a két párton kívül az osztrák Szabadság Párt, az olasz Északi Liga és a belga Vlaams Belang, ők vélhetően függetlenként fogják majd képviselni az euroszkeptikus eszméket.

Az EU-ellenes pártok egy másik csoportjának ugyanakkor sikerült frakcióba tömörülni: Nigel Farage vezetésével a brit UKIP össze tudta szedni a szükséges 48 képviselőt, így a mostani ciklusban is megalakulhatott a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) csoport. Igaz, Farage csak úgy tudta teljesíteni a hét tagországra vonatkozó előírást, hogy négyből csak egy-egy képviselő csatlakozott – emelte ki a BruxInfo. Köztük van egy francia is, akit éppen a Nemzeti Fronttól csábított át.

A frakcióalakítás határideje tegnap járt le az Európai Parlamentben. Ezúttal is az Európai Néppárt (EPP) a legnagyobb csoportosulás, a konzervatív szövetségnek 221 képviselője van a 751 fős testületben. Jelenleg 190 fős a Szocialisták és Demokraták (S+D) frakciója, amely ideiglenes jelleggel ismét vezetőjéül választotta Martin Schulzot. A tagországok közötti egyre szélesebb alku nyomán a német politikus a következő két és fél éves periódusban is az EP elnöke lehet.

A harmadik legnagyobb csoport, a liberálisok (ALDE) jelenleg 67 képviselővel rendelkeznek, míg a konzervatív euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 65-tel. A Zöldekhez ötvenen csatlakoztak.

frakció EP
Kapcsolódó cikkek