Magyar gazdaság

Már menekül a tőke Skóciából

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán. Az idegesség jele az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be.

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán - írja a Financial Times, amely szerint az alapkezelők, nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át, főleg Angliába, a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Financial Times szerint az idegesség jele az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be, lehetővé téve a vásárlóknak a tranzakció felmondását vagy az árak újratárgyalását arra az esetre, ha a népszavazáson a skót választók a függetlenségre voksolnak.

Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között "összeegyeztethetetlen lenne a szuverenitással" - romániai lapok beszámolói szerint. A brit jegybank vezetője szerint "elég csak egy pillantást vetni" az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.

tőke függetlenség tőkekivonás Skócia
Kapcsolódó cikkek