Magyar gazdaság

Most kiderül, hogy mi húzza a magyar gazdaságot

A jövő héten megjelenő hazai makrogazdasági adatok közül a harmadik negyedéves GDP részletes bontása és az októberi ipari termelési statisztika tarthat számot a befektetők érdeklődésére.

Hétfőn megjelenik a novemberi beszerzésimenedzser-index. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által mért mutató októberben 54,9 ponton állt, 2,2 pontos javulást mutatva szeptemberhez képest. Az index értéke már tizenöt hónapja 50 pont felett van, azaz bővülést jelez a feldolgozóiparban.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi részletes adatait. A november közepén megjelent előzetes adat a vártnál magasabb, 3,2 százalékos növekedést mutatott 2013 harmadik negyedévéhez képest. Elemzők szerint vélhetően a mezőgazdaság, illetve a szolgáltató szektor jobb teljesítménye húzódik meg a kedvező adat mögött. 

Szintén szerdán jelenik meg a szeptemberi részletes külkereskedelmi statisztika, valamint a kiskereskedelmi forgalom októberi adata. 

A külkereskedelmi forgalom a korábban közölt első becslés szerint élénkült szeptemberben az augusztusi megtorpanás után. Az euróértéke 5,8, az importé 5,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kiviteli többlet 99 millió euróval 953 millió euróra nőtt éves összevetésben. A rekordmértékűnek számító havi külkereskedelmi többlet az elemzők szerint valószínűleg egyszeri hatásoknak tudható be.

Az októberi kiskereskedelmi forgalomról első becslését közli a KSH. Szeptemberben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés volumene 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 2,5 százalékos emelkedés után. Szakérők szerint a bővülő lakossági fogyasztás mellett az üzemanyagárak csökkenése is megmutatkozik a kiskereskedelmi forgalom alakulásában.  

Pénteken jelenik meg az ipari termelés októberi előzetes adata.  Szeptemberben 7,6 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedési üteme az előző havi 0,5 százalékról.  A termelés fellendülését a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítók teljesítményének növekedése mellett az élelmiszeripari termelés emelkedésével magyarázta a KSH.

Szintén pénteken hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanki devizatartalékok novemberi alakulását. Október végén 34,218 milliárd euró volt a jegybanki devizatartalék összege, 1,466 milliárddal alacsonyabb, mint egy hónappal azelőtt.

KSH GDP külker ipar
Kapcsolódó cikkek