Magyar gazdaság

Embargó: visszatáncolhat Moszkva?

Fél éven belül legalább részlegesen fellazulhat az Oroszország által tavaly több körben, az Európai Unióval és más nyugati országokkal szemben bevezetett élelmiszerbehozatali tilalom, miután Moszkvának egyre komolyabb fejtörést okoz az embargó fenntartása.

Az EUobserver értesülései szerint Oroszország kiválaszthatja, mely uniós országok esetében tartja fenn az élelmiszerimportra vonatkozó tilalmat – erről az Európai Bizottság és Moszkva még a múlt héten egyezett meg. „A korábbi embargós intézkedések komoly problémákat okoztak Oroszországban, hiszen fontos élelmiszertermékekből hiány lépett fel, más, kapható termékek pedig nagyon megdrágultak” – mondta el lapunknak Raskó György.

Az agrárközgazdász hozzátette: a hiánycikknek számító termékek döntően a húskészítmények és a zöldségfélék közül kerülnek ki. „Várható, hogy az oroszok lépnek először legalább az embargó részleges feloldása érdekében, hiszen az, hogy nincs élelmiszer, illetve, ami van, az drága, komoly társadalmi és politikai nyomást jelent” – fogalmazott.

Raskó György szerint ugyanakkor több EU-tagállamnak is komoly érdeke fűződne a nyitáshoz. „Hollandia, Dánia, Németország, Lengyelország, valamint Spanyolország és Olaszország is nagymértékű élelmiszerexportot bonyolított az embargó bevezetése előtt Oroszországgal. Ez az egyes országok esetében külön-külön is meghaladta a kétmilliárd dollárt, több ország esetében jelentősen felülmúlta ezt a szintet a kivitel értéke” – mutatott rá Raskó, aki szerint ezért ebbe az „elitklubba” alulról kapaszkodó Lengyelországnak fűződik legkomolyabb érdeke a változáshoz.

A szakember szerint a megegyezés azért is várható fél éven belül, mert Oroszország több termékcsoportból, különösen húsfélékből és zöldségből nem tud önellátó lenni. „Az orosz élelmiszerimport nagyon komoly tétel, évente eléri a negyvenmilliárd dollárt” – mondta el Raskó. Moszkva egyik legfőbb partnere pedig az embargó bevezetéséig az volt.

Brüsszel már az egy éve, akkor a sertéspestis ürügyén bejelentett húsembargó napirendre kerülésekor sem volt derűlátó a kérdésben. Akkor az afrikai sertéspestis kórokozóját Litvánia hat régiójában fedezték fel vaddisznókban, mire Moszkva rögtön megtiltotta az uniós sertéshús behozatalát. Bár az Európai Bizottság az ügy kezdetén folyamatos tárgyalásokat folytatott az orosz féllel a legfelsőbb szinteken, az egyeztetésben érdemi előrelépés nem történt. Ezért az unióban némileg szokatlan, de nem példa nélküli módon az egyes tagállamok igyekeztek kétoldalú tárgyalásokat folytatni Moszkvával. A diplomáciai szinteken történő puhatolózásoknak az augusztusi, számos termékre kiterjedő nagyobb körös embargó sem vetett véget.

Moszkva lépne

Az orosz kormány más pontokon és lépni kíván. Moszkva a minap közölte: 18 milliárd euró értékű tervet dolgozott ki a gazdaság megtámogatására, hogy segítsen átvészelni a recessziót a piaci szereplőknek. Ebből az agrárszektorra 50 milliárd rubel jut, amely jelenleg 650 millió eurót ér. Ez az összeg ugyanakkor nem tud érdemi változást előidézni. Összehasonlításul: 2012-ben az orosz állam 262 milliárd rubellel dotálta a saját agráriumát, akkor még jóval erősebb árfolyamok mellett.


embargó Raskó György Oroszország EU orosz-embargó hús
Kapcsolódó cikkek