Magyar gazdaság

Ismét szállítunk gázt az ukránoknak

Több mint három havi szünet után Magyarország felújította az Ukrajnába irányuló földgázszállítást szombat délelőtt - közölte az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó vállalat.

Az Ukrtransgaz tájékoztatása szerint Magyarország felől napi 2,7 millió köbméter földgáz érkezik majd Ukrajnába.

, amely igyekszik alternatív energiaforrásokat találni az Oroszországból érkező földgáz helyettesítésére, 2014-ben kezdett nagy mennyiségben földgázt importálni Európából, ahonnan a tavaly beszerzett több mint ötmilliárd köbméter földgáz jelentős része Szlovákiából érkezett, Magyarország felől 600 millió köbméter gáz került ukrán tározókba.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé, mert a rendszerhasználók értesítése szerint megnőtt a beszállítási igény. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Az FGSZ december 29-én azt közölte, hogy a 2015. január 1-i gáznaptól ismételten biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A szállítás felújítását az tette lehetővé, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény a beregdaróci hálózati ponton, így beregdaróci csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a 2014. szeptember 25-e előtti állapotnak megfelelően.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek